MENIU

Cât de sănătoasă este, de fapt, zacusca? Un răspuns neaşteptat

Preferată atât pentru un mic dejun rapid, cât și pentru o cină ușoară, zacusca este la mare căutare, mai ales în acest sezon.

În volumul "Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm", profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne asigură că zacusca este un aliment nu numai gustos, dar şi sănătos. Cu condiţia ca, la prepararea ei, să se folosească doar legume şi ulei de calitate. 

Astfel, zacusca înseamnă un aport de fibre alimentare şi de alţi nutrienţi valoroşi pentru buna funcţionare a organismului.

Zacusca preparată în mod tradiţional, ca pe vremea bunicii, este de departe mai gustoasă şi mai sănătoasă decât cea din comerţ.

Rețetă de zacuscă de vinete - ingredientele care îi dau un gust aparte 

Ingrediente zacuscă de vinete: 2 kg vinete; 500 g gogoșari; 500 g ceapă; un litru suc de roșii; 350 ml ulei; o lingură zahăr; sare; piper; foi de dafin.

Cum fac zacusca de vinete? Rețeta tradițională 

Jumătate din cantitatea de vinete se pune la copt cu jumătate din cantitatea de gogoșari. Restul legumelor se taie cubulețe, ca și ceapa. Se curăță vinetele și gogoșarii de pielița arsă și și se toacă mărunt ori se mixează. Se pune la călit în ulei ceapa tăiată cubulețe, când a devenit sticloasă se pun cubulețele de vinete și de gogoșari crude. Se lasă 15 minute să se călească.

Se adaugă apoi vinetele și gogoșarii copți, se lasă 10 minute, se toarnă sucul de roșii apoi se adaugă zahărul, sarea, piperul și foile de dafin. Se lasă la fiert circa 40 de minute, amestecând, până ce este bine scăzută.