MENIU

Cât de periculoşi sunt sulfiţii pentru organism. Ce spun specialiştii OMS

Sulfitii pot ataca ataca sistemul nervos si osos, rinichii si stomacul. Fara a reprezenta un risc pentru cei mai multi dintre noi, sulfitii reprezinta totusi un pericol pentru unele persoane, scrie csid.ro.

Uniunea Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii au studiat efectul lor potential asupra organismului uman si au tras o serie de concluzii deloc imbucuratoare. Sulfitii nu sunt cancerigeni, nu modifica ADN-ul, nu afecteaza fecunditatea, insa ingerati in doze mari au o influenta asupra sistemului nervos, osos si al rinichilor, după cum relatează specialiştii de la testecomparative.ro.

De asemenea, conduc la dureri de stomac si stari de voma. Sulfitii din caisele uscate, legume sau vinul alb pot declansa grave probleme astmatice, indiferent daca inainte sau nu sufereai de acestea. In sfarsit, a mai reiesit ca utilizarea lor conduce la diminuarea vitaminei B1, ceea ce ii face nerecomandabili pentru producatorii de carne.

Exista multe tipuri de sulfiti, iar litera „E” de pe ambalaje ne face sa-i recunoastem usor, ei fiind cuprinsi intre E 220 si E 228, mai putin E 225. Sunt printre cei mai utilizati conservanti (insa in anumite limite clare), deoarece previn aparitia micro-organismelor si a mucegaiului.

Insa surpriza!!! Anumiti producatorii ii folosesc, de asemenea, pentru inchiderea la culoare a unor produse. La carne sulfitii sunt utilizati mai ales pentru a spori culoarea rosie a acesteia, care reprezinta „garantia fragezimii si a savorii”. De fapt ei contribuie nemijlocit la o lipsa a prospetimii si, implicit, la dezinformarea consumatorilor.

Mai multe articole despre:
specialişti OMS organism sulfiti periculoși