MENIU

Cât de periculos este un tocător de plastic în bucătărie? Ce spun medicii, dar care este și opinia specialiștilor

Tocătorul de plastic, da ori ba? Foto/Profimedia

Deși ultimele studii arată că în alimentele tăiate pe tocătoare de plastic există multe microparticule de plastic, specialiștii spun că nu există o concluzie concludentă despre efectele negative pe care aceste tocătoare le pot avea asupra sănătății oamenilor.

Un studiu recent publicat de revista Ecotoxicology and Public Health a evaluat cantitatea de microplastice găsite într-un aliment atunci când se folosesc tocătoarele din plastic.

 

Dacă ai un tocător de plastic în bucătărie, s-ar putea să te intereseze asta.

 

În cadrul cercetării, morcovii au fost tăiați pe un tocător din polipropilena și pe un alt tocător din polietilenă. La finalul studiului, au constatat că ambele tocătoare de plastic au dus la apariția a 1.114 particule de microplastic (bucăți de plastic cu o lungime mai mică de 5 milimetri) pe morcovi la fiecare utilizare. Acest lucru înseamnă ar putea genera 15 miligrame de microplastice la fiecare tăiere și aproximativ 50 de grame pe an – echivalentul a 10 cărți de credit din plastic.

 

Este cu adevărat periculos un tocător de plastic?

 

Alex LeBeau, PhD, toxicolog și igienist industrial certificat subliniază că, deși studiul recent care evaluează tocătoarele dovedește eliberarea de particule microplastice, acesta nu formulează o concluzie clară despre efectele negative pe care aceste tocătoare le pot avea asupra sănătății umane.

 

„Prezența materialelor plastice în condiții simulate limitate le identifică drept sursă potențială de expunere, dar nu este clar dacă acestea reprezintă un pericol pentru sănătatea umană sau dacă prezintă vreun risc pentru consumatori”, spune el.

 

Un singur studiu pe animale realizat în Coreea de Sud în anul 2022 a constatat că microplasticele ar putea interfera cu sistemele digestiv, respirator, endocrin și chiar cu sistemul nostru reproductiv. Pe oameni încă nu s-a putut realiza o astfel de cercetare. Pentru a determina cu adevărat riscurile pe termen lung, Dr. Lebeau spune că un studiu ar trebui să analizeze impactul microplasticelor asupra sănătății umane pe o perioada mai lungă de timp. De asemenea, aceste studii sunt realizate de obicei prin modele animale standardizate, deoarece a cere unui om să facă acest lucru ar putea fi la limita eticii.

 

Așadar, la acest moment, nu există nicio dovadă științifică reală care să susțină afirmația că microplasticele pot să provoace cancer.

 

„Deși este posibil să avem o expunere la microplastice, este posibil să existe o interacțiune biologică redusă și rezultatul este că acestea nu reprezintă, de fapt, un risc pentru sănătatea umană”, conchide el.

 

Care este cel mai bun tocător?

 

Dr. Lebeau spune că deja consumăm atât de multe microplastice pe parcursul zilei (cum ar fi în alimentele procesate sau chiar și uneori în apă noastră, chiar dacă a fost filtrată), încât microplasticele de pe tocătoarele din bucătărie nu vor face o diferență uriașă.

 

 

De altfel, nici opțiunile celelalte nu sunt total sigure. De exemplu, tocătoarele din lemn sunt poroase și este posibil să nu fie dezinfectate complet în mod corespunzător – adică să crească riscul de îmbolnăvire prin intermediul alimentelor.

 

SURSA