MENIU

Regula de 5 secunde când consumi alimente care au căzut pe jos

Cu siguranță ai auzit de regula de cinci secunde, dar probabil te-ai gândit că este doar o invenție născocită de cineva pentru a-și putea salva mâncare de pe jos. Însă, se pare că această regulă este validată de cercetători.

Oamenii de știință de la MythBusters care au analizat această regulă acum trei ani au ajuns la o concluzie total diferită față de cea a studiilor recente. Mai exact, specialiștii de la MB au comparat coloniile de bacterii diferite și cum se prind acestea de sărățele și de pastrama udă, după ce acestea au petrecut câteva secunde pe podeaua contaminată.

În mod surprinzător, rezultatele au arătat că chiar și în cazul în care un aliment petrece o milisecundă pe jos poate atrage bacteriile, anulând corectitudinea regulii de cinci secunde.

Însă, expertul Anthony Hilton nu este de acord cu studiul specialiștilor de la MB. Astfel, acesta demonstrează printr-un alt studiu că nu există un pericol real atunci când vine vorba de consumarea alimentelor scăpate pe jos. „Deși nu sunt complet lipsite de risc, nu ar trebui să avem griji serioase cu privire la această problemă, bineînțeles, asta dacă mâncarea s-a aflat pe jos pentru o scurtă perioadă de timp", a declarat Hilton.

Putem aplica regula de cinci secunde atunci când ne cade mâncare pe jos?

În mod evident, hrana care are urme vizibile de murdărie sau de contaminare nu ar trebui să fie consumată, însă știința ne arată că există o posibilitate destul de scăzută ca alimentele scăpate să prindă bacterii dăunătoare în doar cele cinci secunde pe care le-au petrecut pe podea.

Bineînțeles, acest lucru depinde într-o foarte mare măsură și de tipul de textură al suprafeței, de tipul de aliment scăpat și de timpul pe care acesta îl petrece pe jos. Însă, cercetătorii au aflat că din 2000 de oameni, 79% au admis că au mâncat mâncare care le-a scăpat pe jos, potrivit unui chestionar pe care aceștia l-au completat.

Sursa

Mai multe articole despre:
mâncare podea regula de cinci secunde