Cât de periculoase sunt odorizantele de maşină
Aproape toți șoferii folosesc odorizante pentru a avea aer proaspăt în mașină. Puțini știu însă că acestea pot fi extrem de periculoase pentru sănătate. Compușii chimici din sticluțele parfumate pot cauza dureri de cap sau alergii. În locul odorizantelor este bine să folosim produse naturale. Coaja de portocală sau levănţica sunt o soluţie practică şi ieftină.
Aproape nu este mașină în care să nu găsim odorizante. Brăduții parfumați sau sticluțele pline cu lichid aromat au devenit accesorii de nelipsit. Șoferii sunt convinși că acestea pot împrospăta aerul din autoturism. Total greșit, spun medicii. Ei susțin că mirosurile urâte nu sunt îndepărtate, ci doar acoperite, iar astfel de parfumuri pot provoca alergii grave.
Dacă ne expunem pe termen mai lung la acest substanțe, cum a fost acum sezonul cald iar evaporarea odorizantelor a fost destul de intensă, atunci apar și reacții de sufocare pentru pacienții care suferă de astm, afecțiuni gastrointestinale, uneori pot să apară tulburări neurologice, cefalee', precizează dr. Raluca Micu, medic alergolog.
Deși au imagini atractive, cu flori și peisaje frumoase, odorizantele nu au nimic natural. Mirosul plăcut este dat doar de substanțele chimice, spun specialiștii. Acestea sunt cu atât mai periculoase cu cât unii producători țin ascunse multe ingrediente toxice.
'Paradiclorbenzenul este o substanță care are și risc carcinogen, ftalații pot afecta bebelușii din viața intrauterină, formaldehida este carcinogenă, benzenul, alcooli, aldehide, etc', spune medicul.