MENIU

Cât de periculoasă este tulpina OMICRON, ce va declanșa valul 5 în România - Anunțul lui Alexandru Rafila

Alexandru Rafila dă o veste bună în privința agresivității noii variante OMICRON de coronavirus, care va declanșa valul 5 în ianuarie, în România. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Sănătății după ședința de Guvern în care au fost adoptate noile relaxări de sărbători.

Întrebat despre cât de agresivă este noua tulpină de coronavirus - OMICRON care se răspândește rapid în toate țările, Alexandru Rafila a anunțat că există „o speranţă, ca, odată cu creşterea transmisibilităţii, patogenitatea să scadă”. În același timp. ministrul Sănătății confirmă că noua variantă de coronavirus se transmite extrem de rapid.
 
„Nu sunt noutăţi, am avut o prezentare, din partea Centrului European de Control al Bolilor, la întâlnirea de ieri (reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor sănătăţii din UE - n.red.). Este clar că transmisibilitatea ridicată (a Omicron - n.red.) este evidentă.

În ceea ce priveşte agresivitatea, din punct de vedere al formelor critice, aici nu există o opinie încă suficient de bine conturată.

E adevărat că în Africa de Sud, formele, în general, sunt uşoare, dar au afectat mai ales persoane tinere cu mai puţini factori de risc.

Cred că următoarele săptămâni vor fi relevante din punct de vedere al agresivităţii. Există o speranţă nespusă, există o speranţă, ca, odată cu creşterea transmisibilităţii, patogenitatea să scadă. (…) Știţi că mai avem şi alte coronavirusuri, nu e vorba doar de acesta, care produc infecţii banale”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri, la finalul ședinței de Guvern.