MENIU

Cât de periculoasă este, de fapt, varianta indiană a coronavirusului. Nou raport al OMS

Noi date despre tulpina indiană a Sars-Cov-2

Organizația Mondială a Sănătății a revizuit, în urma noilor analize, datele privind varianta B.1.617 a Sars-Cov-2, denumită Delta, considerată responsabilă pentru explozia infectărilor din India, care au îngenuncheat țara. Potrivit experților, o singură sub-linie genetică a acestei variante este în continuare considerată ”îngrijorătoare”.

Celelalte două sub-linii ale variantei indiene au fost ”retrogradate”, au anunțat reprezentanții organizației marți, după ce luna trecută OMS a inclus întreaga tulpină în categoria celor ”îngrijorătoare”.

În prezent, varianta B.1.617 a coronavirusului s-a extins în peste 50 de țări, prin intermediul celor trei sub-linii genetice diferite.

”A devenit evident că mai multe riscuri pentru public sunt asociate cu B.1.617.2, în timp ce rate de transmitere mai mici au fost observate pentru celelalte sub-linii”, a precizat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal despre pandemie.

B.1.617.2 rămâne în categoria variantelor ”îngrijorătoare”, la fel ca alte trei variante ale virusului SARS-CoV-2, considerate mai periculoase decât versiunea originală întrucât sunt mai contagioase, au un grad de mortalitate mai mare sau pentru că vaccinurile actuale ar putea să nu ofere o protecţie suficientă împotriva lor.

”Continuăm să observăm o transmisibilitate în creştere netă şi un număr tot mai mare de ţări care semnalează recrudescenţe asociate acestei variante”, a mai notat OMS. 

Citește și: ”OMS, anunț despre variantele de coronavirus - CUM vor fi redenumite tulpinile COVID-19”

Experții au recomandat ca fiind prioritară realizarea unor studii noi asupra impactului generat de varianta Delta.

O nouă variantă-hibrid, semnalată sâmbătă de autorităţile sanitare din Vietnam, pare să fie o variantă a tulpinii Delta, a mai precizat Maria Van Kerkhove, coordonatoarea biroului tehnic de luptă împotriva pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

”Ştim că B.1.617.2, o sub-linie a variantei Delta, are o transmisibilitate crescută, ceea ce înseamnă că poate să se răspândească mai uşor în rândul oamenilor”, a adăugat aceasta. 

În schimb, sub-linia B.1.617.1 a fost retrogradată în categoria ”variantelor de interes” şi a fost redenumită Kappa.

Cât despre B.1.617.3, această sub-linie nu mai este considerată interesantă de către OMS şi nu a primit o literă grecească din cauza frecvenţei sale de apariţie relativ scăzută, potrivit Agerpres. 

 

Mai multe articole despre:
oms varianta indiana coronavirus