MENIU

Cât de mult au sărăcit românii în plină criză din cauza creșterii prețurilor

Foto arhivă Inquam

Românii spun că nu mai au bani deloc din cauza exploziei prețurilor la energie și gaze, iar 60% dintre aceștia se așteaptă să vină zile și mai grele. 

Ne-am confruntat cu scumpiri masive de la chirii până la alimente, iar cheltuielile au depășit cu mult veniturile oamenilor. O mare parte dintre români se așteaptă ca situația financiară să se agraveze și mai mult în viitor. 

Românii traversează o perioadă dificilă din cauza scumpirilor în lanț. Un sondaj făcut de specialiști ne arată care au fost cauzele care i-au împins pe oameni în sărăcie.

Aproximativ 37% din respondenți dau vină pe prețurile în creștere la gaze și electricitate, cu un procent mai mic, puțin peste 33% spun că și prețurile crescute la alimente au avut un impact major, iar 22% dintre oameni sunt afectați de prețurile crescute la carburanți. În schimb creșterea dobânzii se situează pe ultimul loc cu un procent de doar 9,4%.

Oamenii sunt îngroziți că vine iarna, iar costurile vor crește și mai mult. Unii din ei nu știu dacă își vor putea permite să plătească facturile.

Peste jumătate dintre românii care au participat la sondaj se așteaptă ca situația financiară să se înrăutățească și mai mult în perioada următoare. Iar în tot acest timp și analiștii economici ne spun că vom avea parte de scumpiri masive in continuare. 

CAUZELE SĂRĂCIEI, PE CE DAU ROMÂNII VINA

- prețurile ridicate la gaze și electricitate - 36,7%

- prețurile uriașe la alimente - 33,2%

- prețurile mari la carburanți - 20,6%

- creșterea dobânzilor - 9,4%

SURSA: CEC Bank