MENIU

Planul capturării capitalei KIEV - Avansul trupelor rusești în Ucraina | HARTA oficială a invaziei

Război Ucraina-Rusia ZIUA 12 Foto: Profi Media

Trupele ruse au făcut progrese semnificative în ultimele zile, forțele ucrainene și civilii fiind bombardați puternic în ultimele zile. Luptele se anunță dure pentru capturarea capitalei Ucrainei - Kiev. 

Aproximativ 95% dintre trupele poziționate în jurul Ucrainei în pregătirea invaziei se află acum pe teritoriul ucrainean, au anunțat oficiali americani.

Toată țara a fost atacată de pe uscat, pe mare și pe aer în cele 12 zile de invazie.

Grav este faptul că tactica rușilor impune adevărate blocade în orașele pe care le capturează. Și generează o adevărată criză umanitară. Oamenii, în mare majoritate femei, copii, bătrâni rămân fără curent, apă potabilă, apă caldă căldură, fără alimente, medicamente. Culoarele umanitare încă nu sunt formate și respectate de armata rusă. Șefii administrațiilor zonelor blocate nu sunt lăsați să se aprovizioneze sau să formeze culoarele pri ncare să evacueze civilii, fiind supuși bombardamentelor. Civilii nu sunt ajutați să fie evacuați din acele zone. Cel puțin aceasta este concluzia desprinsă în ultima săptămână când s-a tras asupra civililor care încercau să fugă din zona de război spre țările vecine. Și mulți au și murit, din păcate. Până în prezent, în cele 12 zile de la începutul războiului, peste 1,5 milioane de ucraineni au fugit din țara atacată.

Cât de mult au avansat trupele rusești pe axele lui Putin în 12 zile de război

Raportul de forțe din jurul Kiev - Pot captura rușii capitala Ucrainei?

Luptele pentru KIEV continuă, rușii nu au reușit să pună mâna pe capitala Ucrainei, însă au încercuit-o. Bombele au lovit centrul  Kievului, însă trupele ruse nu au pătriuns încă în oraș.Forțele terestre nu au reușit să treacă de suburbiile capitalei, scrie BBC.

În același timp, Ministerul britanic al Apărarii transmite că acea coloană imensă de blindate rusești, pregătită pentru asaltul Kievului, nu a făcut un progres important în ultimele zile.

Unde era convoiul de 64 de km de blindate la sfârșitul săptămânii trecute:

EVACUAREA civililor, îngreunată de bombardamente. Toate căile duc refugiații în Rusia

În schimb, orașele din jurul Kiev sunt devastate, iar evacuarea civililor este aproape imposibilă. Doar luni a avut loc o evacuare a aproximativ 2.000 de civili până la ora 15.00, din Irpin, supus focului continuu al rușilor în ultima sptămână. Chiar duminică au murit aici, uciși de bombele rușilor, 8 civili, dintre care 2 au fost copii, care au căzut secerați alături de părinții lor. 

Cele 6 culoare de evacuare a civililor, propuse și supravegheate de ruși, duc toate în Rusia sau Belarus. 

Civilii din Harkov ajung în Rusia, apoi pot urma o rută aeriană, feroviară sau terestră, cei din Kiev în Belarus, și doar cei din Mariupol și Sumi au două opțiuni, spre alte orașe ucrainene și spre Rusia. Doar din aceste două orașe mici, rutele de evacuare duc și spre alte orașe din Ucraina.  

Mariupol: Traseul 1 - Novoazovsk, Taganrog, Rostov-pe Don (Rusia), apoi pe calea aerului, rutier sau feroviar către o destinație aleasă sau un loc de deținere temporar;
Traseul 2 - Portivske, Mangush, Republica, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orehiv, Zaporizhzhya (Ucraina);
Harkov: Nekhoteyevka, Belgorod (Rusia), apoi pe calea aerului, rutier sau feroviar;
Sumi: Traseul 1 - Sudzha, Belgorod apoi cu orice transport; Traseul 2 - Sumy, Golubivka, Romny, Lokhvitsya, Lubny, Poltava (Ucraina);
Kiev: Hostomel, Rakivka, Sosnovka, Ivankiv, Orane, Cernobîl, Gden`, Gomel (Belarus), apoi cu avionul în Rusia.