Cât de devastatoare sunt alimentele care conțin hormoni
Carnea de pui gigant, laptele de vacă şi soia sunt pline de hormoni feminini care grăbesc dezvoltarea copiilor. Fetele intră devreme la pubertate, iar băieţilor încep să le crească sâni.
Doctorii avertizează însă că nu doar puiul de crescătorie duce la efeminare, ci şi laptele de vacă nepasteurizat, mezelurile, soia, prezentă astăzi în toate formele şi alimentele posibile, dar şi naturistele apărute peste noapte.
“Vin micuţi cu criză genitală, care constă în inflamarea glandelor mamare şi chiar secreţia unui lichid. Dacă acum cinci ani exista un caz la câteva luni, acum există şi 5-6 pe lună”, trage un semnal de alarmă endocrinologul pediatru Luiza Vitan.
Glandele mamare încep să crească necontrolat când în corpul băieţilor se acumulează mai mult estrogen (hormonul sexual feminin) decât testosteron (hormonul sexual masculin).
“Sexualizarea, fizică şi comportamentală, se termină în viaţa intrauterină. După naştere, o lungă perioadă de timp nu se mai întâmplă nimic. Începând cu pubertatea – 10 ani, în cazul fetelor şi 12-13 ani, în cazul băieţilor – organismul începe să fie agresat de hormoni”, explică prof. dr. Constantin Dumitrache, endocrinolog la Institutul Parhon din Bucureşti.
Aceasta este perioada în care au loc toate transformările specifice sexelor, ce vizează şi glandele mamare.
“Şi băieţii, şi fetele au muguri mamari. La pubertate, la fete încep să evolueze, pe când la bărbaţi rămân acolo. Dacă se inversează raportul testosteron-estrogen, apar tulburări, mai ales la băieţi şi bărbaţi tineri”, precizează medicul.
Profesorul Constantin Dumitrache, care a cercetat fenomenul, spune că „răul” se trage de la puii americani.
Astfel există două situaţii când estrogenul se acumulează în exces: fie în cazul anumitor boli (tumori etc.), fie prin consumul alimentelor bogate în substanţe asemănătoare estrogenilor sau substanţe care stimulează secreţia acestora.
Principala sursă de hormoni feminini este carnea de la animale din crescătorii, tratate cu stimulente şi antibiotice, urmată de laptele de vacă natural.
Conform doctorulzilei.ro, sânii revin la normal în câteva săptămâni sau chiar luni de la scoaterea puiului din alimentaţie.