MENIU

Cât costă un castel nobiliar din Transilvania, vechi de 300 de ani. Sub un apartament din Capitală

<p>Castelul Teleki</p>
<p>Castelul Teleki</p>

Un castel nobiliar din Transilvania va fi scos la vânzare, prin licitație cu strigare. Prețul de pornire la licitație este de doar 112.000 euro, mai puțin decât costul unui apartament de trei sau patru camere din Capitală.

Castelul Teleki din Comlod, județul Bistrița-Năsăud, moștenire a nobililor maghiari din Transilvania, datează din anul 1756, dar se află într-o stare de degradare accentuată.

După ce a fost lăsat ani buni de zile în paragină, acum Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, în proprietatea căruia se află, a decis să-l scoată la vânzare, neavând bani pentru recondiționare.

Castelul avea la un moment dat, în perioada comunistă. o valoare de inventar de doar o sută de lei.

Prețul a fost stabilit de un evaluator independent. „Prețul de pornire al licitației public deschisă cu strigare, pentru vânzarea imobilului 'Castel Teleky' este de 493.780 lei, echivalentul a 111.945 Euro.. Prețul de pornire nu conține TVA, iar pasul de strigare la licitatie este de 10.000 lei", se arată în caietul de sarcini. 

La licitația cu strigare poate participa orice persoană fizică sau juridică de drept public sau privat, română sau străină, în condiţiile legii. În plus, ofertanţii pot participa la licitaţie fie în nume propriu fie prin reprezentanţi împuterniciţi, dar pentru participare este nevoie de depunerea unei garanții în valoare de 15.000 de lei.

Câștigătorul licitației va fi cel care va oferi cel mai mult, iar în cazul cumpărătorului, suma de 15.000 de lei va fi reținută și considerată un avans, scrie Vocea Transilvaniei.

Castelul din inima Transilvaniei care a ajuns o ruină. "Fură orice pentru băutură"

Castelul Teleky este amplasat într-un cadru natural pitoresc, în localitatea Comlod, zonă specific rurală, marcată de coline împădurite, de pășuni și terenuri cultivate cu cereale, cu pomi fructiferi și viță de vie.

Zona geografică de amplasare a proprietății face parte din Aria protejată "Pajiștile Sarmașului", care se întinde pe teritoriul județelor Bistrița-Năsăud, Mureș și Cluj. Zona etste populată  de mistreți, căprioare , fazani, iepuri de câmp și alte specii.

Clădirea propriu-zisă a fost una dintre reședințele familiei de nobili maghiari Teleki și are două niveluri. În partea de subsol există trei camere, iar parterul este structurat în 14 încăperi, cu o suprafață totală de 400 de metri pătrați. Castelul Comlod are în jurul său o proprietate de 78 de ari.