MENIU

Cât costă instalarea de repartitoare la caloriferele din apartamente

În România, 41% dintre apartamente sunt dotate cu repartitoare, în vreme ce în Germania şi Danemarca toate caloriferele sunt contorizate.

Printr-o lege adoptată anul trecut, România şi-a asumat faţă de Uniunea Europeană ca până la 31 decembrie 2016 să monteze repartitoare şi în restul apartamentelor din ţară.

Legea ia în calcul două soluţii tehnice. Una dintre ele prevede montarea unor contoare la uşa apartamentului. Însă acelea pot fi instalate doar dacă agentul termic intră în apartament pe conducte verticale, potrivit Digi24.ro.

Avantajul unui asemenea sistem de măsurare este că îi scapă pe locatari de unele pierderi din sistem. Dezavantajul este preţul. Schimbarea modului în care intră căldura în apartament costă aproximativ 1.000 de euro.

Aşa că mulţi locatari vor trebui să apeleze la varianta mai ieftină, a repartitoarelor clasice montate pe calorifer. Acestea costă aproximativ 500 lei pe apartament. Un calcul simplu arată că, dacă repartitoarele vor fi montate pe cele 800.000 de apartamente necontorizate, companiile care produc aceste aparate vor încasa aproximativ 90 de milioane de euro.

Federaţia Asociaţiilor de Locatari continuă să spună că repartitoarele reprezintă una dintre soluţiile dezavantajoase, potrivit sursei citate.

"În România se aplică sistemul cu totul altfel decât în celelalte ţări din Uniunea Europeană. Duce la dezechilibre mari în plata căldurii de către proprietari. Unii plătesc mult mai mult decât normal. Alţii plătesc mult mai puţin decât normal", a spus Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari.

Mai multe articole despre:
repartitoare