MENIU

Castraveţi muraţi cu sare: cea mai bună reţetă!

Castraveţi muraţi cu sare. Reţetă. Castraveţii muraţi cu sare sunt delicioşi! Reţeta este puţin mai laborioasă ,  necesitând mai mult timp de preparare, dar efortul merită.

Castraveţi muraţi cu sare. Reţetă. Castraveţii se spală, se pun în apă rece puţin sărată şi se ţin timp de trei ore, până devin elastici. La fiecare litru de apă se foloseşte cam o lingură de sare, aproximativ 10 grame. După ce au stat în apa rece, se scot, se mai spală bine încă o dată cu apă rece şi se aşează în borcane.

Castraveţi muraţi cu sare. Reţetă. După ce au fost aşezaţi în borcane, se prepară murătoarea, adică apa sărată care îi va ţine conservaţi. Aceasta se prepară astfel : se calculează 20 – 25 grame de sare neiodată pentru 1 litru de apă iar la 10 litri de apă se pune un mănunchi de cimbru şi mărar, verde sau uscat, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de vişin, 2 ramuri cu frunze de ţelină şi 20-30 boabe de piper negru.

Apa, împreună cu aceste mirodenii, se pune la fiert şi se lasă să fiarbă în clocot 5 minute. Apoi, se ia de pe foc şi se lasă să se răcorească timp de câteva minute după care se toarnă cu un polonic peste castraveţii din borcane. Ca proporţie, murătoarea se calculează cam la jumătate din capacitatea borcanului.

Castraveţi muraţi cu sare. Reţetă. Borcanele se lasă astfel timp de 48 de ore şi apoi se scurge apa de pe castraveţi într-o oală mare. Nu vă speriaţi dacă apa este tulbure. Se ia fiecare borcan şi se goleşte apa. Ţineţi degetele deasupra castraveţilor din borcan şi goliţi toată apa, care se pune la fiert.

Între timp, borcanele se ţin sub jetul de apă rece astfel ca să se spele orice urmă de ferment. Fundul borcanului şi castraveţii dine le trebuie să fie curate .

Castraveţi muraţi cu sare. Reţetă. Se curăţă usturoi şi se taie fiecare căţel în 2 sau 3 şi se pun peste castraveţi, în borcane. Apoi, la fiecare borcan pune câte un vârf de cuţit de piper măcinat, o lingură de boabe de muştar şi hrean curăţat şi tăiat pe lungime, pe care îl punem în forma de cruce peste castraveţi, ca să îi fixeze bine în borcan. Între timp, apa scursă de pe castraveţi trebuie fiartă bine timp de 10 minute şi se pune fierbinte şi tulbure peste castraveţi în borcane. Nu vă speriaţi pentru că lichidul se va limpezi şi conservaţi astfel vor rezista şi doi ani în cămară.

Sursa: voceatransilvaniei.ro