MENIU

CASS 2018. Cât vor scoate românii din buzunar pentru sănătate, chiar dacă nu câștigă niciun ban

Creșterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018, recent oficializată, și a cotei de contribuție la sănătate (CASS) va duce la o majorare semnificativă a sumelor pe care trebuie să le achite românii fără venituri care vor să beneficieze de servicii medicale în sistemul sanitar de stat.  

Cei care n-au venituri lunare, dar care vor să beneficieze de servicii medicale publice pot să achite CASS, conform legislației în vigoare. În această situație, există două variante: plata lunară a CASS sau plata contribuției la momentul la care este nevoie de servicii medicale, scrie avocatnet.ro.  

Posibilitatea românilor fără venituri de a beneficia de servicii medicale în sistemul sanitar de stat este prevăzută de Codul fiscal. Acolo scrie că aceștia trebuie să achite CASS dacă vor acces la servicii medicale (altele decât cele de urgență, care sunt gratuite indiferent că o persoană este sau nu asigurată).

În cazul românilor fără venituri care aleg plata lunară a CASS, cota de 10% se va aplica salariului minim brut (10% din 1.900 de lei). Astfel, de exemplu, o persoană care va începe plata din ianuarie 2018 va datora lunar 190 de lei, adică 2.280 de lei pentru întreg anul viitor (190 de lei x 12 luni).

În această variantă, plata lunară trebuie efectuată pentru cel puțin 12 luni consecutive de la momentul depunerii declarației speciale privind achitarea CASS

Lia Olguţa Vasilescu: Salariul minim brut pe economie creşte de la 1 400 de lei la 1 900 de lei

”Vă propunem o hotărâre de Guvern într-o primă citire prin care salariul minim brut ăpe ţară să crească la 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1550 de lei de la 1 ianuarie 2018. Tot astăzi vreau să vă prezint în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care indemnizaţia minimă de creştere a copilului va creşte, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1250 de lei, faţă de 1233 cât este în prezent. Pentru asigurarea acestei creşteri indemnizaţia nu va mai raportată pe viitor la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinţă, care este azi 500 de lei, iar indemnizqaţia minimă va fi de două ori şi jumătate ISR”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a mai propus amânarea venitului minim de incluziune cu un an, până la 1 aprilie 2019, din motive tehnice, fiindcă sistemul informatic nu este încă pregătit şi există foarte multe solicitări de la autorităţile locale, care au informat că îşi doresc prorogarea acestui termen.

”Nu în ultimul rând, proiectul de ordonanţă prevede creşterea pensiei minime la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul 2 de pensii, de la 5,1 la 3,7%, dar atenţie fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată azi către administratorii Pilonului 2 va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%”, a mai spus Vasilescu.