MENIU

CASE PENTRU DEŢINUŢI. Ideea fantezistă a autorităţilor

Case pentru deţinuţi

Supraaglomerarea a fost şi rămâne o problemă importantă în penitenciarele româneşti. Înghesuiala mare i-a determinat pe reprezentanţii statului să bage mâna adânc în buzunarele publice şi să scoată zeci de mii de euro pentru despăgubiri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Autorităţile se văd nevoite să găsească alternative şi caută inspiraţie în Occident. Aşa a luat naştere ideea fantezistă a realizării unei HALFWAY HOUSE, un loc ce va fi destinat condamnaţilor în regim deschis, pentru reintegrarea socială.

Halfway house poate fi considerat un fel de arest la domiciliu în comun, într-o casă stabilită de autorităţi.

"Sunt practic stabilimente unde ei invata sa traiasca in comunitate. In sensul ca traiesc in comun, gatesc in comun, fac activitati administrative in comun. Si in felul asta, daca vreti e o reinvatare cu responsabilitatea individuala pentru ca acolo trebuie sa iti gestionezi mult mai bine decat o faci intr-un penitenciar, un spatiul inchis, soarta", a spus Cătălin Bejan, director general A.N.P.

Astfel de stabilimente vor intra in grija autoritatilor locale iar aici vom gasi un consilier de probatiune, un agent din partea ANP, care va avea grija sa ii supravegheze pe detinuti, dar si un angajat al AJOFM, acesta din urma ocupandu-se sa ii convinga pe detinuti ca trebuie sa munceasca.

Gigi Becali, în prezent condamnat în regim deschis, ar putea beneficia de pe urma unui astfel de proiect numai în situaţia în care se va concretiza înainte ca latifundiarul să-şi ispăşească pedeapsa.

Mai multe articole despre:
deţinuţi case pentru deţinuţi