MENIU

CASA DIN CÂNEPĂ. Cum vrea o româncă să revoluţioneze construcţia de locuinţe

O româncă vrea să construiască o casă din cânepă.

Case din materiale naturale tradiţionale! Este ideea Leontinei Prodan care vrea să construiască în premieră în România o casă din cânepă.

Leontina Prodan spune că va construi, în scop demonstrativ, prima căsuţa ecologică de cânepă, la Gâlgău Almaşului, lângă Grădina Zmeilor, din Sălaj, pe un teren pe care îl are moştenire de la părinţi, scrie graiulsalajului.ro.

"Am început anul trecut cu primele zidarii demonstrative din lemn, piatră şi puzderie de cânepă cu apă sau cu lut. Căsuţa cânepii de la Gâlgăul Almaşului va fi un proiect pilot, proiectată pentru zone protejate. Va fi ca şi o căsuţă de vacanţă, de 15 - 20 de metri pătraţi, cu acoperiş verde (se decopertează de vegetaţie terenul de sub casă, iar stratul respectiv se pune pe acoperiş - n.r.) şi zidărie de puzderie de cânepă. Căsuţa va fi lângă un izvor şi va avea toate utilităţile necesare pentru locuit", spune Leontina Prodan.

Costuri zero pentru construcţia casei

Legat de costuri, iniţiatoarea proiectului spune că vor fi aproape de zero. Proiectul este realizat de Ileana Mavrodin, arhitect român reîntors în ţară din Canada, care şi-a construit propria casă verde, din cob, un amestec de lut, paie, nisip, apă.

Căsuţa cânepii va fi construită de tineri voluntari din Timişoara. "Mergem pe ideea de tradiţional. Dintr-o cultură de cânepă de un hectar rezultă 10 - 15 tone de plantă, suficientă pentru o casă. Casa se poate construi într-o clacă, la fel cum făceau bunicii noştri. Ne mai trebuie piatră, lemn şi var sau lut", ne explică sălăjeancă.