MENIU

CASA-CONTAINER ANTI-CUTREMUR. Soluţia ingenioasă a arhitecţilor pentru bucureşteni

Casa container anti-cutremur

Bucureştiul nu este bine pregătit pentru un cutremur. În cazul unui seism de şapte pe scara Richter, câteva sute de clădiri din Capitală, care sunt un adevărat pericol public, s-ar prăbuşi, iar mii de persoane şi-ar putea pierde viaţa. În timp ce autorităţile fac paşi mici la capitolul consolidare, arhitecţii vin cu soluţii accesibile: locuinţe din containere maritime care pot face faţă chiar şi unui cutremur cu magnitudinea de 8.

Mulţi dintre cei care au locuinţe cu bulină roşie sau case situate în zone cu risc seismic ridicat şi-au renovat imobilele. S-au preocupat însă doar de faţada clădirilor, nu şi de structura de rezistenţă. Nici autorităţile nu fac progrese mari. Anul trecut, doar câteva imobile au fost consolidate.

Bucureştiul este împânzit de imobile cu risc seismic de gradul I. Vorbim de acele clădiri cu bulină roşie, care cu siguranţă s-ar prăbuşi în cazul unui seism. Specialiştii atrag atenţia că zonele cele mai afectate ar putea fi vestul, centrul şi nordul capitalei, dar şi localităţile Otopeni, Tunari sau Voluntari.

Pentru că paza bună trece primejdia rea, arhitecţii recomandă casele din containere maritime rezistente la seisme de peste 8 grade.

"Ea e construită pe scheletul metalic al unor containere maritime, care sunt proiectate să transporte până la 300 de tone, deci sarcina pe aceste containere e una foarte mare, sarcină la care construcţia nu va ajunge niciodată", a spus Florian Schiponca, marketing manager.

Acesta nu este singurul avantaj. O astfel de casă, cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi, costă cât un apartament de două camere: 45.000 de euro. Oferă un confort termic ridicat şi se construieşte imediat. Locuinţele pe structură metalică, tot mai răspândite în străinătate, încep să câştige teren şi în România.