7 autori ale căror cărți au stat la baza unor ecranizări de succes
O carte bună vine la momentul potrivit - cu sau fără ocazie. Dacă pentru anotimpul rece te-ai decis să petreci mai multe momente de respiro alături de un roman aventuros, caută în listele de cărți online un titlu care ți se potrivește. În plus, dacă te-ai săturat de confruntarea clasică: “filme verus cărți”, află că poți folosi telecomanda pe post de semn de carte. Și asta pentru că iarna aceasta le poți face pe amândouă: să urmărești filmul preferat și să citești cartea care a inspirat crearea lui.
Pentru mai multă inspirație, iată o listă de autori ale căror cărți s-au bucurat de ecranizări de succes pe micile și marile ecrane:
- Micol Ostow - a debutat ca editor de cărți pentru copii, din 2004 lansându-se oficial ca scriitoare. A publicat peste 50 de titluri - cele mai multe dintre acestea reprezentând ficțiune pentru copii și adolescenți. Se remarcă printr-o serie de cărți de citit pentru adolescenți și “tineri adulți”, abordările fiind destul de contrastante (fie povestiri de groază, fie scrieri pline de umor). Titlul care s-a remarcat este Riverdale, acest bestseller bucurându-se și de o ecranizare de tip serial - foarte popular în rândul adolescenților. Serialul spune povestea plina de mistere și tenebroasă a orășelului Riverdale, în centrul evenimentelor încărcate de suspans aflându-se 4 adolescenți: Archie, Betty, Veronica și Jughead.
- Agatha Christie - este considerată “unul dintre cei mai vânduți scriitori din lume”, cărțile ei (peste 80 de romane și 19 piese de teatru) fiind traduse în 70 de limbi. Denumită și “Regina Crimei”, Agatha a reușit să atragă atenția producătorilor de film cu scrierile sale polițiste. Astăzi o mare parte dintre romanele sale și-au găsit nu doar locul în bibliotecile cititorilor din întreaga lume, ci și pe ecranele TV. Titluri precum “Crima din Orient Express” și “Conacul dintre dealuri”, sau seria Hercule Poirot se află în lista de cărți online a librăriilor românești și pot reprezenta un cadou ideal pentru sărbătorile de iarnă.
- Nora Roberts - desemnată de NYT ca “bestselling author”, este cunoscută publicului prin peste 215 de titluri publicate. Cărți precum “Tribute”, “Northern Lights” sau “Blue Smoke” s-au bucurat de ecranizări de succes.
- Caroline Kepnes - este o cunoscută scriitoare din America, bucurându-se de notorietate în special prin prisma romanului “Tu (ediție de film)”. Acest titlu se regăsește și în lista de cărți online ale librăriilor de top.
- Nicholas Searle - dacă ai urmărit în maraton serialul “Maestrul minciunii”, Nicholas Searle nu mai are nevoie de nicio prezentare. Tot ce am putea adăuga este faptul că ar fi păcat să te rezumi doar la versiunea ecranizată a titlului, “Maestrul minciunii” fiind, cu siguranță, o carte de citit în vacanță sau în weekend-uri.
- Colson Whitehead - este un scriitor care s-a remarcat prin romanul “Ruta subterană”, care a fost premiat cu Pulitzer Prize și tradus în peste 40 de țări, Acest titlu s-a bucurat, totodată, și de o ecranizare de mare succes. Seria publicațiilor remarcabile nu s-a oprit însă aici. Romanul “Intuiționista” - disponibil în lista de cărți online a librăriilor - a primit Quality Paperback Book Club New Voices Award și a fost finalist la PEN/Hemingway Award.
Janette Oke - dacă ai urmărit cu sufletul la gură serialul romantic “When Calls the Heart”, atunci, cu siguranță, titlurile autoarei Janette Oke sunt exact ceea ce cauți. Îți recomandăm să treci în lista ta de cărți de citit pentru următorul an și Seria “Moștenirea din preerie”.