Carne din laborator, tu ai mânca așa ceva?
În condițiile în care omenirea își pune tot mai serios întrebarea “Cu ce ne vom asigura hrana peste un deceniu sau un secol?”, savanții din Silicon Valley lucrează la hrana viitorului pentru carnivori, carne de laborator.
Chiar dacă sunt cel puțin ciudat, iar unii s-au gândit la celebrul SF distopic “Agent Green”, care descrie o societate a viitorului hrănită cu hrana procesată din corpurile muribunzilor, specialiștii aflați în spatele proiectului dau asigurări că nu e nimic periculos, potrivit unei analize Bloomberg.
Descris pentru nespecialiști, procedeul nu diferă mult de creșterea legumelor modificate genetic într-o seră high-tech, în acest caz un bioreactor.
Un studiu realizat de o organizație pentru protecția animalelor arată că două treimi dintre repondenți ar gusta carne de laborator, descrisă de ei drept “carne curată”. Alte sondaje, făcute de firme agricolae, arată exact pe dos, adică două treimi dintre cei chestionați nu sunt interesați sau nu ar gusta carne de laborator.
Mai mult, specialiștii din agricultură spun că dezvoltarea unei asemenea industrii ar provoca dezechilibre majore, precum distrugerea industriei cărnii și a agriculturii, care în mare parte produce hrană pentru animale.
În aceste condiții, se pare că mult mai multe șanse de a intra în producția de masă o are carnea de pește de laborator. Unul dintre avantajele majore este acela că nu conține mercur și plastic. Dezavantajul este că toate grăsimile naturale care dau gustul specific peștelui vin din consumul de alge, pe care procesul de laborator nu-l poate încă reproduce sau simula.
Chiar și așa, unele companiile specializate în agricultură celulară susțin că vor oferi, în scurt timp, “produse delicioase din pește, la prețuri accesibile”, din carne de somon și păstrăv generată în laborator.
sursă foto: financialtribune.com