MENIU

Carne de pui creată în laborator. Ce spun bucătarii?

Din laborator, în curând pe mese. Un grup de oameni de ştiinţă americani au creat carne de pui fără pui. Mai exact, din celule din pene de pui, combinate cu proteine din plante. Bucătarii spun că textura şi gustul sunt identice cu pieptul sau copanul de pui, potrivit REALITATEA TV. 

Puiul de la care provine această bucată de carne e încă în viaţă şi bine-mersi. Asta pentru că de la el au fost luate numai pene, din care au fost recoltate celule stem, folosite apoi la producerea cărnii, în laborator. O companie din San Francisco a reuşit să producă acest tip de carne folosind, în afară de celulele stem, proteine provenite din plante, precum fasolea mung. 

"Astăzi, cu lumea aşa cum este, cu populaţie în creştere, cu presiune în privinţa sistemelor de apă, asupra pământului, avem nevoie de o cale mai bună, o cale mai curată, o cale mai sigură. Ne-a venit ideea să oferim lumii carnea pe care o iubeşte fără a ucide animalul, fără să fie nevoie de pământ şi de resurse. Ar putea fi o cale bună ca să mâncăm mai bine în viitor.", spune Joshua Tetrick, director general al companiei.

Producătorii spun că nu există nicio diferenţă între carnea crescută în laborator şi cea provenită de la pui. Iar un bucătar confirmă acest lucru. 

"Aroma este delicioasă. Textura este exactă, iar acest lucru nu este uşor, nu-i aşa? Şi - după cum am spus - nu simt lipsa lucrului real. Este pe bază pe plante, este sănătos, ştiu că este mai sănătos pentru planetă, ştiu că este mai sănătos pentru mine şi mai sănătos pentru comunităţile noastre.", spune Jason Hull, bucătar.

Acum, provocarea e ca astfel de carne să devină accesibilă. Momentan, un kilogram costă aproximativ 900 de lei. Însă, inventatorii sunt convinşi că, pe măsură ce producţia creşte, preţul va scădea. Carnea crescută în laborator ar urma să ajungă pe rafturile magazinelor de peste Ocean anul viitor. 

Mai multe articole despre:
eprubetă cercetători carne de pui laborator