MENIU

Cârnaţi de casă, rețetă tradițională. Cum se fac în Moldova, Ardeal şi restul regiunilor ţării

Carnați de casă

Reţete de cârnaţi tradiționali. Cârnaţii de casă sunt nelipsiţi de pe masa de Crăciun. Fiecare regiune a ţării are specificul ei în ceea ce priveşte prepararea cârnaţilor de porc în casă. În unele zone, carnea de porc se amestecă cu carne de oaie sau vită, în altele se toacă cu cuţitul, nu la maşina de tocat.

Cârnaţii de porc sunt un preparat specific sezonului rece, nelipsiţi de pe mesele de sărbători. Deşi galantarele magazinelor sunt pline de soiuri diferite de cârnaţi, pentru toate gusturile, majoritatea gospodinelor preferă ca, de Crăciun, să prepare cârnaţi de casă. În gospodăriile unde se taie porci, cârnaţii sunt printre primele preparate făcute imediat după sacrificarea animalelor şi păstrate pe toată perioada sezonului rece în cămară.   

Reţetele de cârnaţi diferă de la zonă la zonă. Fiecare regiune a ţării are un specific al ei atunci când vine vorba de cârnaţii făcuţi în casă. În Oltenia şi Muntenia, gospodinele folosesc, pentru un plus de gust, zeamă de la oase. În Banat şi Bucovina, cei mai buni cârnaţi se fac din carne tocată la mână, nu la maşina de tocat.   

Cârnaţi moldoveneşti

În Moldova, pentru cei mai reuşiţi cârnaţi se amestecă carne de porc cu carne de mânzat. La 500 de grame de carne de porc se adaugă 500 grame carne de minzat, condimente, 250 g slanina, sare, piper, usturoi după gust. Se trece carnea prin masina de tocat, se adaugă sare, piper, usturoi, după gust, coriandru şi nucşoară. Cârnaţii se umplu cu ajutorul unei pâlnii ataşate la capatul maşinii de tocat. Se pune carnea tocat din nou in masina si se invirteste pirgia mașinii usor ca sa nu se rupa intestinele. În carne se pune apă rece, pentru ca umplutura să alunece usor. C Cârnaţii astfel preparaţi  se păstrează timp de două zile la rece în curenţi de aer.

Cimbrul, condimentul secret al cârnaţilor ardeleneşti

Cimbru mărunţit este secretul cârnaţilor ardeleneşti. O reţetă clasică de cârnaţi ardeleneşti include carne macră şi carne grasă într-un procent de 80% cu 20%. Pentru carnea macra se foloseşte pulpă de porc.  La carne se adaugă 100g usturoi pisat, 100g sare, 20g piper negru macinat mare şi 10g cimbru mărunţit. Se lasă la uscat două trei zile, după care se afumă şi se păstrează la loc răcoros.

Carne tocată cu mâna în Bucovina

În Bucovina , carnea pentru cârnaţi se toacă la sită mare a maşinii de tocat sau direct cu mâna. Specificul locului este amestecul de carne de porc cu carne de vită şi oaie. Cârnaţii ca în Bucovina se fac cu: o lingura sare, o lingurita cimbru, o lingurita piper, 1.5 kg carne de oaie slaba, 1.5 kg carne de oaie foarte grasa, 1.5 kg slanina, 1.5 kg pulpa de porc, 3 kg carne de vita slaba, o lingurita mustar boabe, o lingurita boia dulce, 1 lingurita boia iut, o lingurita ienibahar macinat, trei  bucăţi. Capatana usturoi, 10 maţe de porc. Carnea se toacă cu sita mare de la masina de tocat, se adauga mirodeniile si usturoiul pisat. Se umplu maţele de porc cu ajutorul dispozitivului special de la maşina de tocat.Cârnaţii se lasă la uscat două  zile, apoi se pun în afumatoare sau se congelează.

Mai multe articole despre:
carnati ingrediente carnati carnati de casa