MENIU

Carmen Dorobăț, medic infecționist, despre testele de salivă: "Misiunea nu e deloc ușoară". La ce trebuie să aibă grijă profesorii și părinții

Testele non-invazive pe bază de salivă nu au ajuns până acum în unitățile de învățământ din România. Abia astăzi este livrat în primul lot de teste, însă nu este clar cine le va distribui în școli. Pe de altă parte, părinții cer precizări suplimentare despre administrarea testelor la domiciliu. Carmen Dorobăț, medic primar infecţionist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, recunoaște că "misiunea nu este deloc ușoară în a organiza astfel de testări". 

"Misiunea nu e deloc ușoară în a organiza astfel de testări. Ideal ar fi ca școlile să aibă un cadru medical. Să le explice părinților ce aud e făcut, cum trebuie depozitate acele deșeuri potențial infectate. Va fi o problem[ acolo unde nu există cadru medical, în mediul rural.

Cadrele didactice, dacă le revine lor această misiune, trebuie să fie foarte atente.

Părinții trebuie să respecte procedura. Dacă se întâmplă că testul să fie pozitiv, să nu între în panică. Să depoziteze deșeul corespunzător și să repete testarea cu un test PCR pentru că se știe că aceste teste au o rată de precizie scăzută.

Dacă părinții s-au dovedit dornici în a le face acasă, trebuie să învețe să le facă corect, dar să le facă și cu bună-credință. Trebuie să se intereseze de modalitatea de a îndepărta deșeul, de modalitatea de a anunța potențialul rezultat pozitiv", a afirmat Dorobță, la Realitatea PLUS. 

 

 

Mai multe articole despre:
carmen dorobat medic infectionist teste saliva