MENIU

Carmen Dan, denunțată involuntar de șeful DGPI la Realitatea TV

Carmen Dan

Declarațiile făcute la Realitatea TV de șeful DGPI Cristian Mărculescu, în scandalul prin care Gabriela Firea a acuzat-o pe Carmen Dan de spionaj pe WhatsApp, iau o turnură interesantă.

Primarul general Gabriela Firea a declarat, pe 2 septembrie, că ministrul de Interne Carmen Dan a venit în şedinţa CEx PSD cu hârtii care reprezentau discuţii private pe WhatsApp. "Carmen Dan a spus de un an că WhatsApp e uşor de interceptat. Doamna ministru, ne spionaţi?". Aceasta a fost reacția inițială a primarului Capitalei, Gabriela Firea, de la care a pornit scandalul. CITEȘTE AICI DETALII!

Ulterior, Cristian Mărculescu, şef DGPI, a intervenit la Realitatea TV și a încercat să clarifice problema: "Mesajele nu provin de la DGPI. Repet, din câte cunosc, aceste mesaje au fost puse la dispoziţia doamnei ministru de către secretarul de stat". CITEȘTE AICI DETALII!

Acum încep, însă, problemele.

În încercarea de a disculpa Direcţia de Protecţie Internă, Cristian Mărculescu ar fi denunţat-o, fără să vrea, pe Carmen Dan pentru violarea secretului corespondenţei şi a vieţii private, susține Adevarul.

Mai exact, Mărculescu ar fi acuzat-o, indirect, pe Carmen Dan de comiterea a două infracţiuni grave. Astfel, art. 226 din Codul Penal privind violarea vieţii private prevede la aliniatul (2) că „Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a unei convorbiri private, către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă“. Totodată, art. 195 privind violarea secretului corespondenţei stipulează că „Deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani“.

Practic, şefa de la Interne ar putea fi acuzată de infracţiuni ce aduc atingere domiciliului şi vieţii private (art 226 din Codul penal) şi dacă ar fi găsită vinovată ar putea fi pedepsită cu până la doi ani de închisoare, mai scrie sursa citată.