MENIU

Caricatură cu prinţul Felipe şi soţia sa, cenzurată în Spania

Un tribunal spaniol a ordonat poliţiei să confişte toate exemplarele ediţiei de miercuri a revistei satirice Jueves care îi prezintă pe prinţul moştenitor Felipe şi pe soţia sa, Letizia, într-o ipostază intimă. Caricatura cu membrii cuplului princiar într-o postura explicit sexuală a apărut chiar pe coperta publicaţiei.

Magistratul a cerut, de asemenea, conducerii revistei să îi ofere numele celui care a desenat caricatura. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii Supreme de Justiţie de la Madrid, reprezentarea viitorului şef al statului într-o ipostază degradantă constituie un delict care îi poate aduce autorului până la doi ani de închisoare. Însă editorul şef al revistei crede că acest episod, care nu a fost remarcat iniţial, a căpătat proporţii din cauza atenţiei de care a beneficiat în mass-media interanţionale.

Desenul a fost inspirat de decizia premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero de a stimula rata natalităţii prin subvenţii echivalente cu suma de 3.500 de dolari pentru fiecare familie care va da naştere unui copil sau va adopta unul. Caricatura sugera că prinţul Felipe ar avea ocazia să obţină astfel primii bani munciţi din viaţa sa.

În cei 30 de ani de la apariţia sa, revista Jueves a publicat diferite zvonuri puse pe seama familiei regale. Ele au rămas fără efect, însă, deoarece publiciştii nu au exagerat, iar familia regală se bucură de afecţiunea şi respectul majorităţii spaniolilor. Conducerea revistei a calificat decizia din justiţie drept un atac la adresa libertăţii de expresie.
Mai multe articole despre:
caricatură prinţul Felipe Letiţia