Care sunt cele cinci locuri din lume în care trăiesc cei mai longevivi oameni
De-a lungul timpului cercetătorii au încercat să afle care sunt caracteristicile comune ale celor mai vârstnici oameni din lume. Dacă are legătură cu dieta, cu ceea ce fac zi de zi, cu apa sau cu apartenenţa la o comunitate.
Buettner a analizat cele cinci regiuni identificate ca zone în care există o preponderenţă a longevivilor în cartea sa, The Blue Zones.
Okinawa, Japonia
În nordul insulei se află foarte mulţi oameni a căror vârstă depăşeşte 100 de ani. Secretul constă în regimul alimentar care include multe legume şi tofu, dar şi servirea mesei în farfurii mici. Mai mult, aici, pe lângă filozofia ikigai ( aceea de a avea un scop bine definit al existenţei), speranţa de viaţă depinde de conceptul moai ( un grup de prieteni foarte apropiaţi care sunt alături de cel care are nevoie).
Sardinia, Italia
Provincia Nuoro Ogliastra este renumită pentru vârstnicii ei care consumă multe legume şi beau vin. Aici sunt şi comunităţi foarte unite ce, se pare, influenţează foarte mult longevitatea.
Loma linda, California
Cercetătorii au studiat un grup de adventişti de ziua a şaptea care se numără printre cei mai longevivi din Statele Unite ale Americii.
Pensinsula Nicoya, Costa Rica
Mulţi locuitori de aici au peste 90 de ani şi se bucură de o vitalitate ieşită din comun. Mare parte dintre vârstnici se trezesc la 5.30 dimineaţa şi se ocupă de muncile câmpului fără mari dificultăţi.
Icaria, Grecia
În apropiere de coata turcă, unu din trei locuitori ai insulei are peste 90 de ani, fapt ce i-a adus denumirea de "insula longevităţii". Şi ţineţi cont că în Spania, de exemplu, nonagenarii nu ating 90 de ani. Se pare că secretul localnicilor constă în stilul lor de viaţă, care se păstrează încă din anul 500 î.Hr.
Oamenii de ştiinţă care au comparat viaţa din cele cinci zone albastre afimă că secretele unei vieţi îndelungate sunt regimul alimentar, mişcarea, deţinerea unui scop în viaţă (ikigai) şi a unor legături sociale puternice, adică mulţi prieteni şi relaţii bune în cadrul familiei. Aceste comunităţi îşi gestionează bine timpul pntru a reduce stresul, mănâncă puţină carne, şi alimente procesate şi beau alcool cu moderaţie. Mişcarea fizică pe care o fac nu este exagerată, însă se deplasează în fiecare zi, merg la plimbare sau în grădină. Locuitorii din zonele albastre preferă să meargă pe jos şi nu cu maşina. În toate aceste locuri este foarte frecvent grădinăritul care necesită mişcare fiziă zilnică, însă de intensitate scăzută.
Sursă: csid.ro