MENIU

Care a fost numele real al lui Arsenie Boca

Arsenie Boca

Puțină lume știe care era numele real al părintelui Arsenie Boca.

ArsenieBoca, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, s-a născut la data de 29 septembrie1910, în Vaţa de Sus, județul Hunedoara și a decedat la data de 28 noiembrie 1989, la Sinaia.

Pe Părintele Arsenie îl chema, de fapt, Zian Boca.

“Prenumele copilului nu e inspirat din calendarul bisericesc, ci, mai curând, din istoria tumultuoasă și geografia acestei regiuni a Imperiului în care ortodocșii și greco-catolicii sunt uniți în aceeași luptă pentru supraviețuirea și drepturile românilor.

Numele înscris în actele oficiale e o adaptare a sunetelor românești la grafia maghiară: Jianu Vălean, adică Jianul din vale, devine astfel, în catastifele administrative, Zian Vălean.

Cum izvoarele Jiului nu sunt tocmai departe, corespondența onomastică e de la sine înțeleasă. Legenda lui Iancu Jianu/Zianu este și ea încă vie în sudul Ardealului. Nașterea micului Jianu/Zianu are loc în casa bunicilor materni de pe valea dealului Bujoara: prin urmare, pruncul e un vălean”, scrie Tatiana Niculescu în volumul “Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca”.

 

Mai multe articole despre:
Arsenie Boca