MENIU

Caravana România 2019 ajunge la Giurgiu

<p>Cozmin Gușă</p>

În această seară, caravana România 2019 ajunge la Giurgiu. Este portul fluvial aflat la granița cu Bulgaria, care a dat țării o serie de personalități. Vă lăsăm pe voi, telespectatorii Realitatea TV, să le descoperiți. 

Figură proeminentă a literaturii române, Tudor Vianu s-a născut în Giurgiu pe 27 decembrie 1898.

Estetician, critic și istoric literar, poet, eseist, filosof și traducător român, Vianu și-a făcut debutul în Revista Flacăra la 18 ani, cu un articol de critică literară. A avut o teză de doctorat lăudată de Lucian Blaga, cu care era și coleg la revista Gândirea. Este fondatorul școlii de stilistică a Facultății de Litere din București și inițiator al catedrei de literatură universală.

Tot în Giurgiu s-a născut și pictorul Nicolae Dărăscu, pe 18 februarie 1883. Specialist în tablourile în acuarelă, artistul a scos în evidență curentul impresionismului și neoimpresionismului. Avea să ia contactul cu pictorii străini în călătoriile sale prin Toulon, Saint Tropez și Veneția. "Calea Victoriei pe ploaie", "Palat venețian" și ,,Peisaje din Deltă” sunt doar câteva dintre operele sale.

O altă personalitate locală e actrița de teatru și film Eugenia Bădulescu. Născută în 1923, ea a trăit 86 de ani și a fost remarcată prin frumusețe și sensibilitate.

Cetățean de onoare al orașului Giurgiu este Narcis Coman, portarul care în 1978 a primit premiul celui mai bun fotbalist al anului. Era un trofeu acordat în premieră unui portar.

Rămânem la fotbal și nu-l putem omite pe jurnalistul sportiv, Ovidiu Ioanițoaia, născut și el în orașul de pe malul stâng al Dunării.

Nu doar personalitățile marcante scot Giurgiu în evidență. Orașul reședință de județ este un port fluvial important și un punct de frontieră cu Bulgaria.

Mai multe articole despre:
null