MENIU

Caramitru aruncă bomba: România va intra în a doua parte a anului într-o recesiune destul de severă

,, România  va intra într-o recesiune destul de severă care o va duce fie către un împrumut FMI și tăieri bugetare, fie către o inflație și o devalorizare drastică a leului'', a declarat la Digi24 economistul Andrei Caramitru, fiul celebrului actor Ion Caramitru.  

Acesta este convins că noul buget va veni la pachet cu noi taxe și că nu se va introduce impozitul progresiv, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că asta ar însemna taxarea salariilor proaspăt mărite de la stat.

,,Sunt absolut convins că odată cu noul buget vor veni și noi taxe. În spațiul public deja se vorbește deja de noi taxe. Ei nu au cum să închidă bugetul. Din câte aud, ei construiesc un buget pe creștere economică de 5,5%. Deja cu această creştere economică - total nefezabilă - au deficit de 5% din PIB, vorbim probabil de 7% cu o creştere economică mai mică. Problema e că nu văd ce taxe poți să mai pui ca să acoperi o asemenea gaură, '' spune Andrei Caramitru.

,, Până la sfârșitul anului vom apela la FMI? Mi se pare aproape inevitabil. Avem 25 mld. de euro gaură. Băncile nu mai finanțează acest buget. Dacă vă uitați pe ultima lună și jumătate, vedeți că nici jumătate din bani n-au putut fi atrași de Ministerul Finanțelor de la sistemul bancar. Nu cred că un om rațional ar da împrumut pe 5 ani domnului Vâlcov la dobânda de 4-5%'', a mai spus Caramitru.

Mai multe articole despre:
România Caramitru recesiune severă