Capitala, în pericol de explozie din cauza stațiilor GPL înghesuite între blocuri. Bomba cu ceas, explicată de oficiali
Tragedia de la Crevedia se poate repeta oricând și în Capitală. Asta arată ultimele controale de la stațiile GPL. Autoritățile au descoperit că multe dintre ele funcționează ilegal. De exemplu, în Sectorul 6, doar una dintre cele 40 de stații de alimentare are toate autorizațiile cerute de lege, dar nu respectă distanța față de imobilele vecine.
În urma tragediei de la Crevedia au început controalele masive la toate stațiile GPL din țară. Capitala, însă, rămâne pe o bombă cu ceas. În urma controalelor, autoritățile au descoperit nereguli la majoritatea stațiilor GPL, motiv pentru care acestea au fost închise.
Spre exemplu, toate benzinăriile și stațiile GPL din Sectorul 6 încalcă normele în vigoare, potrivit primarului Ciprian Ciucu. Din 40 de operatori economici care comercializează combustibili verificați, o singură benzinărie are toate certificate și autorizațiile de funcționare, dar și ea are o problemă, fiind doar la 10 metri de un imobil.
„Nu este deloc în regulă. Tragedia de la Crevedia ne-a făcut să înțelegem că nimeni nu poate fugi de răspundere, chit că are sau nu atribuții în a aviza/aproba sau nu activitatea de comerț cu combustibili. Ne-am folosit de acest context sumbru și am dispus Poliției Locale a Sectorului 6 o verificare temeinică, amănunțită a tuturor autorizațiilor, avizelor, atestatelor, certificatelor, licențelor, cerute de lege pentru funcționarea acestor operatori economici cu specificul de comercializare de combustibili.”, a scris primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, pe Facebook.
Edilul a detaliat situația catastrofală în care se află stațiile GPL din sectorul său:
Scad prețurile la locuințele aflate lângă stațiile GPL
”Nici măcar nu își mai pot vinde locuințele, pentru că locuințele în proximitatea acestor stații au început să scadă ca preț”, a spus Berceanu.
Suntem atenți la cum ”acordă primul ajutor o instituție din România, cum intervin pompierii, cum merg pompierii în afara țării și salvează vieți omenești, dar noi ne punem fitil aici, pur și simplu, și stăm cu bricheta aproape, adică sunt multe astfel de stații la 4-5 metri de geamurile oamenilor, adică pur și simplu ăia sunt înnebuniți, mai ales în perioada asta, ca nu cumva să se întâmple ceva”, a explicat fostul comisar de mediu.
Întrebat despre numărul stațiilor din București cu risc de incendiu, acesta a explicat:
„Nu e vorba de instalație în sine, pentru că nu sunt produse în România instalațiile respective (…). E problema de calitatea actului de control, atât. Nu ai încredere în instituția din România, asta e problema majoră, ori că vorbești de spital, de control pe stație GPL sau pe control de groapă de gunoi în altă parte, sau orice ne trece nouă prin instalație, poduri”.
”Am văzut poduri care pică, se rup la jumătate înainte să circule o bicicletă pe ele, deci pur și simplu instituția română, instituțiile românești nu mai prezintă niciun fel de siguranță pentru cetățeni”, a conchis Berceanu.