MENIU

Canicula afectează rațiunea! A crescut numărul incidentelor violente, de la „simple” bătăi pe stradă, la împușcături

Căldura extremă generează un comportament la fel de extrem. Foto/Profimedia

Căldura extremă pare să ducă oameni către un comportament la fel de extrem. Un val de căldură poate avea efecte multiple asupra chimiei creierului uman, astfel că în cele mai calde zile ale verii au loc mai multe scandaluri și incidente violente.

Efectele caniculei asupra sănătății mintale sunt resimțite de cei mai mulți oameni, în special de cei care suferă de astfel de afecțiuni. Un val de căldură poate avea efecte multiple asupra chimiei creierului uman, astfel că în cele mai calde zile ale verii au loc mai multe scandaluri și incidente violente.

Dincolo de faptul că scade calitatea somnului, canicula influențează creierul și în alte moduri. Memoria și atenția pot scădea în cele mai calde zile ale anului, iar unele studii de specialitate au arătat și o scădere a nivelului de serotonină, hormonul care poate regla impulsurile agresive.

Pe scurt, și cei mai calmi oameni își ies din fire mai ușor și pot avea reacții care nu le sunt caracteristice. Efectul asupra celor care suferă deja de o problemă de sănătate mintală, de la depresie până la schizofrenie, este mult mai mare scrie EverydayHealth.com.

Incidente bizare precum o femeie care mușcă un copil pe plajă sau bătăi în mijlocul străzii în care sunt implicate familii întregi.

Hipotalamusul, care reglează temperatura internă a corpului, dar are și efecte asupra foamei, setei, stării generale și somnului, este afectat în mod deosebit de căldură.

Mulți oameni sunt iritabili, anxioși și se simt copleșiți în condiții de caniculă, iar aceste simptome, însoțite de unele fizice precum oboseală, migrene sau amețeală, afectează funcționarea creierului de zi cu zi.

În cazuri extreme, oamenii ajung să-și rănească copiii, iar efectele alcoolului, care amplifică toate neajunsurile caniculei, pot duce la incidente extreme precum o elevă bătută pentru un motiv banal.

Mai multe articole despre:
canicula ratiune canicula violenta oameni