Candidaţii se întrec să facă pomeni electorale
Anul acesta, startul pomenilor electorale a fost dat de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Cu două săptămâni înainte de începutul campaniei, într-un bloc de pe Şoseaua Alexandriei, câţiva social-democraţi destoinici au încărcat dubele, cât a fost ziua de lungă, cu pungi roşii.
Gigi Becali are, ca şi Vanghelie, o inimă mare. A construit case pentru sinistraţi, a făcut donaţii pentru biserici, a dat bani în stânga şi în dreapta. În plus, o dată pe lună, în faţa sediului PNG, la fundatia lui Becali, e coadă mare, ca pe vremea comuniştilor. Şi asta dintr-un singur motiv: Becali dă de pomană.
Liderul PIN, Cozmin Guşă, candidat la Pimăria Capitalei, vine şi el tare din urmă. N-a dat cadouri, dar a organizat pe banii lui, 3 concerte pentru mii de pensionari bucureşteni.
Primarul social-democrat al Constanţei, Radu Mazăre şi colegul său de partid, Neculai Onţanu şi-au făcut un renume din pomenile de rutină: pachete pentru pensionari, gratuităţi de tot felul şi excursii. Moda excursiilor electorale l-a molipsit şi pe candidatul liberal, Ludovic Orban, care duce enoriaşi în excursie pe la mănăstiri.
Analistii politici afirma insa că, forma cea mai evaluata de pomană electorală este cea ridicată la rang de politică de stat. Raportată la guvernul Tăriceanu, asta înseamnă pensii mărite în avans, tichete cadou sau alocaţii pentru copii.
Cei care oferă astfel de cadouri vor avea probleme cu legea începând de săptămâna viitoare, când demarează campania electorală. Banii, alimentele, băuturile alcoolice şi nealcoolice, ţigările se află pe lista cadourilor interzise. Potrivit Biroul Electoral Central, nu intră sub incidenţa legii cei care oferă pixuri, brichete, chibrituri, găleţi, tricouri sau fulare.
Mai multe articole despre:
Gigi Becali
Neculai Onţanu
Marian Vanghelie
Ludovic Orban
Radu Mazăre
pomeni electorale