MENIU

Când trebuie să treci la CAUCIUCURILE DE IARNĂ? Amenzi usturătoare pentru şoferii care nu fac asta

Codul Rutier spune că şoferi sunt obligaţi să aibă montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă. Astfel, conducătorii auto trebuie să îşi schimbe cauciucurile de vara cu cele de iarnă ori de câte ori condiţiile meteorologice impun acest lucru.

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011, şoferii sunt obligaţi să aibă maşinile dotate cu anvelope de iarnă atunci când circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Într-o formă mai veche a actului normativ se stabilea că anvelopele de iarnă sunt într-adevăr obligatorii în perioada noiembrie – martie, însă prevederea nu mai există în forma actuală a Ordonanţei.

Care sunt sancţiunile pentru dotarea necorespunzătoare a autoturismului care circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, polei sau gheaţă? Reţinerea certificatului de înmatriculare şi amendă din clasa a IV de sancţiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). 

Ce cauciuri sunt acceptate ca anvelope de iarnă

Definirea cauciucurilor de iarnă a reprezentat o altă sursă de controverse. OG 5/2011 stabileşte că autoturismele trebuie dotate cu “anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora”.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai "all seasons".

Literele M şi S reprezintă iniţialele cuvintelor englezeşti "mud" and "snow", care înseamnă "noroi (nămol)" şi, respectiv, "zăpadă".

Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenție. Astfel, șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și amenzi între 810 și 1.800 de lei.

Pentru a fi pregătiți pentru drumuri acoperite de zăpadă șoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roți, spatulă pentru ras parbrizul și o șufă/lanț pentru tractare.