Când te-ai născut dezvăluie totul despre sănătatea ta, dar şi despre felul în care arăţi
Vrei să ai un copil sănătos şi mai înalt? Atunci ar fi bine să programezi să îl naşti în lunile de vara, după cum arată un nou studiu.
Se pare că persoanele născute în lunile de vara ajung că la maturitatea să fie mult mai sănătoşi decât restul oamenilor. Lumina soarelui ar putea fi cheia, spun oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge, care au analizat datele a jumătate de milion de britanici, arată KSL.
Aceştia au descoperit că bebeluşii născuţi în lunile de vara stau mai bine din trei puncte de vedere: greutate la naştere, înălţime şi vârstă la care ajung la pubertate. Astfel, copiii născuţi în lunile iunie, iulie şi august au avut o greutate considerată bună, adică între 2,4 kg şi 3,99 kg. Bebeluşii care cântăresc sub 2,4 kilograme la naştere sunt predispuşi la infecţii în primele luni, dar şi la probleme pe termen lung, precum dificultăţi de învăţare sau în dezvoltare.
Tot greutatea mică de la naştere a fost legată şi de rată de succes în viaţă a unui adult, acesta prezentând un risc mai mare de a renunţă la liceu şi de a câştigă mai puţini bani. Pe de altă parte, oamenii născuţi cu o greutate prea mare prezintă un risc mai mare de a dezvoltă leucemie, de a face diabet zaharat, sindrom metabolic sau să sufere de obezitate comparativ cu cei cu o greutate normală, scrie Ziare.com.
Acelaşi studiu a arătat că bebeluşii născuţi în lunile de vara sunt mai înalţi. Un lucru pozitiv, având în vedere că cercetări anterioare au demonstrat că oamenii scunzi prezintă un risc mai mare de a face accident vascular cerebral, de a suferi de Alzheimer şi boli de inima. Pe de altă parte, oamenii mai înalţi sunt predispuşi la diabet zaharat de tip 1, iar femeile din această categorie prezintă un risc crescut de a face cancer la sân sau ovarian. Pe de altă parte, în privinţa factorilor social-economici aceştia au mai multe avantaje, câştigând mai mulţi bani.
Oamenii de ştiinţă susţin că avantajele naşterii în lunile de vara ar avea legătură cu lumina soarelui, femeile însărcinată asimilând în ultimele luni de sarcina mai multă vitamina D.