MENIU

CÂND se vor schimba regulile de înmormântare a celor care au fost bolnavi de COVID-19 - Florin Cîțu și Vlad Voiculescu au făcut primul anunț

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Regulile de înmormântare a pacienților COVID-19 ar putea fi schimbate în această săptămână! Premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății au explicat care ar fi următorii pași. Vlad Voiculescu a anunțat că se dorește modificarea actualelor condiții dar trebuie analizate foarte bine toate riscurile existente, acțiune ce va fi încheiată într-o zi, două.

 

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că a vorbit cu ministrul Sănătății și despre proiectul ce prevede măsuri de relaxare la înmormântarea celor care au murit din cauza COVID-19, precizând că mereu are discuții cu acesta, pe mai multe teme. 

„O să întreb să văd ce este cu proiectul respectiv. Mâine este prelungirea stării de alertă și dacă lucrurile se schimbă până mâine, putem să luăm și o decizie. Aștept de la Ministerul Sănătății opinia specialiștilor”, a declarat premierul, miercuri, la Palatul Victoria, răspunzând la întrebările jurnaliștilor. 

„Comitetul interministerial are exact acest rol: pentru a introduce toate proiectele care relaxează, și acesta (proiectul pentru relaxarea condițiilor de înmormântare a bolnavilor COVID-19 - n.red.) este unul dintre ele în comitetul interministerial și a le pune pe ordinea de zi cât mai rapid”, a mai precizat Florin Cîțu.

Și ministrul Sănătății a confirmat miercuri că, în prezent, specialiștii analizează variantele posibile pentru realizarea ceremoniilor de înmormântare, precizând că este nevoie de o zi, două pentru o concluzie în această chestiune, amintind că trebuie cântărite și riscurile la care sunt expuse familiile în acele momente. 

Vlad Voiculescu a declarat miercuri, la o televiziune de știri, că schimbările privind condițiile viitoare de înmormântare a celor care au fost bolnavi de COVID-19 vor fi făcute prin Ordin de ministru. 

„Schimbările se fac prin Ordin de ministru al Sănătății, trebuie să ascultăm toți specialiștii, există comisii de specialitate. Nu e un lucru pe care să vreau eu, să vrea cineva dintre decidenți să îl decidă din pix. E un lucru care merită 24 – 48 de ore de analiză. Nu este o reglementare nouă, are un an de zile

Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare, dar prioritățile sunt cele două: pe de-o parte să ținem cont de riscurile pe care și le asumă toți cei care participă la procesul de pregătire și înmormântare și, pe de altă parte, sigur, să le dăm posibilitatea oamenilor să își ia rămas bun de la cei dragi”, a explicat Vlad Voiculescu.