MENIU

Când se plătește PRIMA de carieră didactică și cine are dreptul să o primească?

Bani pentru profesori. Când beneficiază profesorii de primele de carieră

Prima de carieră didactică a fost promulgată de către Guvern, la mai bine de an și cinci luni de la emiterea ordonanței. Legea promulgată conține și prevederi legate de acordarea tichetelor educaționale pentru rechizite în valoare de 500 de lei, fără a actualiza aceste mențiuni.

Legea de aprobare a ordonanței de urgență nr. 58/2023 prevede acordarea primelor de carieră didactică în valoare de 1500 de lei pe an și primelor de carieră profesională, în valoare de 500 de lei, dar și aprobarea OUG. nr. 87/2023 privind tichetele educaționale. Banii pentru aceste două proiecte se acordă prin fonduri europene, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, potrivit Edupedu.ro.

Primele de carieră didactică se virează pe card din octombrie 2024

Primele pot fi folosite “începând cu luna octombrie a fiecărui an, şi vor putea fi utilizate până în luna octombrie a anului următor inclusiv”, scrie în lege.

Cine primeşte prima de carieră didactică

Personalul din învățământul preuniversitar de stat, cadre didatice, didactice auxiliare, aflate în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și pentru o parte din personalul didactic având gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și pentru personalul didactic auxiliar, din sistemul de învățământ universitar de stat, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023;

Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023.

1) Prima de carieră didactică în valoare nominală de 1.500 lei, se acordă pe suport electronic, ca formă de susținere a activității didactice. Aceasta vizează următoarele categorii principale de cheltuieli:

-cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
-cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;
-cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
-un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

2) Prima de carieră profesională se acordă sub formă de cursuri de pregătire profesională, precum și de alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, inclusiv kituri de pregătire profesională, dacă este cazul, pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar de stat, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar de stat. Limita plafonului anual este de 500 lei/an școlar.

Mai multe articole despre:
prima cariera didactica cine are dreptul cati bani