MENIU

Când pică Paștele în 2018. Am putea avea patru zile libere în acea perioadă

Când pică Paștele în 2018. Anul acesta, Paştele Ortodox şi cel Catolic vor pica la distanță de o săptămână. În plus, în creştin-ortodocşi ar putea avea patru zile libere în acea perioadă, de vineri până luni. 

În 2018, Paștele Catolic și Paştele Ortodox sunt la o săptămână distanță. Mai precis, Paștele Catolic pică în data de 1 aprilie, iar Paştele Ortodox în 8 aprilie.

Utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Când pică Paștele în 2018 și în anii următori

Paştele ortodox 2018 – duminica 8 aprilie
Paştele ortodox 2019 – duminica 28 aprilie
Paştele ortodox 2020 – duminica 19 aprilie

Paştele Catolic 2018 – duminica 1 aprile
Paştele Catolic 2019 – duminica 21 aprile
Paştele Catolic 2020 – duminica 12 aprilie

Când pică Paștele în 2018. Vinerea Mare ar putea fi zi liberă în 2018

Românii ar putea avea, începând cu 2018, încă o zi liberă de la stat. Conform unei propuneri legislative, care a trecut astăzi de Senat, Vinerea Mare este sărbătoare legală în care nu se lucrează. 

Când pică Paștele în 2018. Propunerea legislativă are în vederea completarea art. 139 din Legea 53/2003 - Codul muncii, depusă la Senat. "Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul Muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puţine faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 - 17 zile de sărbătoare legală. Şi în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an", se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Propunerea legislativă a fost adoptată astăzi de Senat, urmând să fie votată şi în Parlament.

Propunerea legislativă prin care Vinerea Mare ar urma să devină zi liberă a fost semnată de 42 de senatori şi deputaţi şi de la putere, şi din opoziţie. Iniţiator este Szabo Odon.

″În majoritatea ţărilor UE, țări care conform datelor statistice sunt mai puţin declarate a fi creştine, Vinerea Mare fiind una dintre cele mai mari sărbători ale creştinismului, practic este declarată ca fiind zi liberă în 16 ţări în UE. Chiar mai mult, instituţiile Uniunii Europene, Comisia Europeană acordă an de an Vinerea Mare zi liberă", spune Szabo Odon.

Când pică Paștele în 2018.   Paştele pică pe 8 aprilie

Când pică Paștele în 2018.  În 2018, Paştele ortodox va fi duminică 8 aprilie. Altfel spus, ziua liberă de la stat va fi doar teoretică, pentru că oamenii vor sta oricum acasă. Se adăugă însă a doua zi de Paşte, luni, 9 aprilie, iar dacă proiectul va fi aprobat în Parlament, romanii vor avea liber şi vineri, 6 aprilie. Aşadar, sunt 4 zile legate.

Când pică Rusaliile în 2018. Am putea avea chiar o vacanță de mai bine de o săptămână

Vinerea Mare, Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor este ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos. În această zi, credincioşii ţin post negru, iar seara participă la Denia Prohodului Domnului, adică la slujba de înmormântare a Mântuitorului.

Când pică Paștele în 2018. Vinerea Mare zi liberă 2018. Sărbători legale în 2018

Când pică Paștele în 2018. Codul muncii stabileşte în prezent următoarele zile ca sărbători legale în care nu se lucrează: 1 şi 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); prima şi a doua zi de Paşte; 1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului); prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sfântul Andrei); 1 decembrie (Ziua Naţională a României); 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).

ZILE LIBERE 2018. Când sunt următoarele zile libere pentru români

Codul muncii mai prevede două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.