MENIU

CÂND atinge Marea Britanie „imunitatea de turmă” la coronavirus: Mai sunt doar câteva zile - STUDIU

Marea Britanie ajunge la imunitatea colectivă COVID-19

Marea Britanie va trece pragul pentru așa-numita imunitate de turmă la începutul săptămânii viitoare! Oamenii de știință susțin că luni, 12 aprilie, în Regatul Unit, 74 la sută dintre britanici vor avea asigurată protecția împotriva noului coronavirus, în condițiile în care în acest moment, peste jumătate din populația adultă a fost vaccinată deja împotriva COVID-19 cu prima doză.

 

Anunțul a fost făcut pe baza calculelor științifice publicate joi de cercetătorii de la University College London (UCL). 

Potrivit studiului, 73,4% din populație va beneficia de protecție împotriva coronavirusului, fie prin intermediul vaccinării, fie pentru că s-au vindecat de boală, până pe 12 aprilie, dată la care autoritățile au anunțat a doua etapă de relaxare a restricţiilor.

Potrivit experţilor UCL, procentul de aproape 74% este suficient pentru a se putea spune că s-a ajuns la „imunitatea de turmă”.

Cifrele depășesc estimările pesimiste ale Imperial College anunțate săptămâna aceasta, potrivit cărora doar 34% aveau o protecție asigurată de anticorpi până la sfârșitul lunii martie.

Imunitatea de turmă se obține atunci când o boală infecțioasă se oprește din răspândirea naturală în comunitate, acționând ca o barieră în fața unor noi infectări, pentru că sunt deja suficient de mulți oameni protejați împotriva bolii. Nu se știe însă exact care este acel prag al imunității de turmă, oamenii de știință avansând cifre diferite pentru atingerea acelui nivel, de la 60 la sută până la peste 90 la sută.

Cunoscutul medic epidemiolog american Anthony Fauci, responsabil al strategiei de combatere COVID-19, susține că imunitatea de turmă s-ar obține la 90%, în timp ce Sir Patrick Vallance, consilierul științific șef al guvernului britanic, a vorbit de 60% în martie 2020, scrie DailyMail. În prezent, oamenii de știință cred este mult mai mare decât 60%, din cauză că virusul este mult mai transmisibil decât se credea înainte.

Datele din modelul evoluției obținerii imunității de turmă al UCL sugerează că Marea Britanie ar putea elimina COMPLET restricțiile până pe 21 iunie, data stabilită în calendarul măsurilor anti-COVID-19 anunțat de premierul Boris Johnson.

Luni, 12 aprilie, începe a doua fază de relaxare a restricţiilor în Marea Britanie, cu redeschiderea magazinelor neesenţiale, a saloanelor de coafură şi a sălilor de sport. Prima fază de relaxare a început pe 29 martie, când a fost anulată recomandarea de a nu ieşi din casă, cu excepţia cumpărăturilor esenţiale. O a treia fază de relaxare este prevăzută pentru 17 mai, cu reluarea zborurilor internaţionale.

Potrivit ultimelor date oficiale ale autorităţilor britanice, 31 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19 şi peste 5 milioane cea de-a doua doză. Biroul de Statistică a anunțat că, pe 30 martie, 54,7% dintre englezi aveau deja anticorpi. Dar, din acel moment, încă 7,1 milioane au primit prima lor doză de vaccin, astfel că în prezent, 31.707.594 de oameni s-au vaccinat, în același timp fiind înregistrate încă 100.000 de infectări.

Marea Britanie a început campania de vaccinare anti-COVID-19 pe 8 decembrie 2020, fiind prima țară care a folosit vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech. În prezent folosește și vaccinurile de la Moderna și AstraZeneca. Administrarea celui de la AstraZeneca a început pe 4 ianuarie 2021, iar cu Moderna cu o zi în urmă, pe 7 aprilie, în Țara Galilor.

Bilanțul infectărilor cu noul coronavirus a depășit 4,3 milioane de cazuri până pe 8 aprilie, mai exact la 4.367.291 de la declanșarea epidemiei în 2020. În același timp, sunt 126.927 cei care au murit din cauza COVID-19. În Marea Britanie, potrivit ultimelor date, sunt aproape 4 milioane de persoane care s-au vindecat de COVID-19 - 3.932.777.