MENIU

Când ar putea fi gata raportul privind aderarea Republicii Moldova la UE? Termenul avansat de Comisia Europeană

Comisia Europeana

Comisia Europeană ar putea avea pregătit raportul de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în Uniunea Europeană, înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie. 

"Este un proces lung şi complicat, dar având în vedere situaţia actuală, vom lucra într-un mod accelerat", a declarat comisarului european pentru Vecinătate şi Extindere, Oliver Varhelyi, într-o intervenţie în plenul PE, relatează Agerpres, care citează EFE.

Afirmația sa vine după ce Parlamentul European a votat, joi, cu largă majoritate de voturi, rezoluția prin care solicită Consiliului European și Comisiei Europene să acorde Rep. Moldova statutul de stat candidat la Uniunea Europeană. Potrivit Realitatea PLUS, 6 din cele 7 grupuri politice au votat în favoarea demarării demersurilor privind integrarea Moldovei în UE. 

Comisarul Varhelyi a explicat că, la solicitarea Consiliului UE (în care sunt reprezentate guvernele celor 27 de state membre), Comisia lucrează la un aviz privind posibila aderare a Rep. Moldova, căreia i-a dat spre completare câteva chestionare pentru a evalua situaţia în care se află.

Mai exact, în aceste formulare, sunt abordate aspecte politice şi economice, precum şi concordanţa legislaţiei şi standardelor ţării cu acquis-ul comunitar, sector cu sector.

Varhelyi susține că a primit deja răspunsurile din partea autorităţilor moldovene şi odată ce raportul de evaluare va fi redactat, Consiliul este organismul care va trebui să decidă cu privire la acordarea statutului de ţară candidată pentru Rep. Moldova.

"Nu avem încă un calendar precis pentru adoptarea acestui aviz, dar ne pregătim în aşa fel încât aceasta să se întâmple înaintea Consiliului European", preconizat pentru 23-24 iunie, a spus el.

"Asistăm la suferinţe umane extreme, când mulţi şi-au pierdut viaţa, mulţi au părăsit Ucraina" din cauza războiului declanşat de Rusia în această ţară şi a mulţumit Republicii Moldova pentru primirea refugiaţilor.

"UE a sprijinit Republica Moldova în timpul pandemiei, în timpul crizei gazelor din toamna trecută şi va continua să acorde sprijin refugiaţilor acestui război neprovocat", a mai spus oficialul european.