MENIU

Cancerul pulmonar provocat de poluare. Descoperire de excepție a oamenilor de știință

Radiografie pulmonară

Oamenii de știință au făcut o descoperire catalogată drept „un pas important pentru știință – și societate” în analiza mecanismul prin care poluarea aerului duce la apariția cancerului pulmonar. Noua teorie spune că mutațiile ascoiate cancerului pulmonar se produc la nivel genetic, dar pot rămâne inactive.  

Cercetarea a clarificat riscurile pentru sănătate prezentate de particulele mici de la arderea combustibililor fosili, de unde și ideea că urgentarea acțiunilor pentru trecerea la alte forme de energie este imperativă, potrivit AFP.

De asemenea, ar putea deschide calea pentru un nou domeniu de prevenire a cancerului, potrivit unei echipe științifice de la Institutul Francis Crick din Marea Britanie.

Echipa de cercetare de la Institutul Francis Crick și University College London a analizat datele despre sănătatea a peste 460.000 de oameni din Anglia, Coreea de Sud și Taiwan.

Studiile pe șoareci au descoperit că expunerea la particulele de poluare cu PM2,5 – mai puțin de 2,5 microni în diametru – a crescut riscul de mutații a unor gene care au legătură cu apariția cancerului pulmonar.

În cele din urmă, au analizat aproape 250 de mostre de țesut pulmonar uman care nu au fost niciodată expuse la agenți cancerigeni din cauza fumatului sau a poluării puternice. Deși plămânii erau sănătoși, au găsit mutații ADN în 18% dintre genele EGFR și 33% din genele KRAS.

„Ei doar stau acolo”, a spus Swanton, adăugând că mutațiile cresc cu vârsta.

„Pe cont propriu, s-ar putea să nu fie suficiente pentru a conduce la cancer”, a spus el.

Dar Swanton a spus că atunci când o celulă este expusă la contaminare, poate declanșa un „răspuns de vindecare a rănilor” care provoacă inflamație.

Cercetarea nu a fost încă publicată în mediul academic.

 

Mai multe articole despre: