MENIU

CANCERUL POATE FI ÎNVINS. Două românce au câştigat bătălia cu ajutorul medicilor din Turcia

Nicoleta Angelo a fost diagnosticată cu cancer de col uterin şi a reuşit să se trateze

Avem un sistem medical în colaps, care îi condamnă la moarte pe cei mai mulţi bolnavi de cancer din ţara noastră. Puţini sunt cei care reuşesc să învingă această boală necruţătoare, însă, nu aici, în România, ci ajutaţi de medicii străini şi de aparatură de ultimă generaţie. Este şi cazul fericit a două femei din Capitală, care au câştigat bătălia cu ajutorul medicilor din Turcia.

Nicoleta Angelo are 46 de ani şi a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în iunie anul trecut. A optat iniţial pentru un tratament în România, însă a realizat că nu a făcut cea mai bună alegere.

"La patru luni după operaţie a intervenit o recidivă locală masivă, motiv pentru care m-am hotărât să nu mai rămân în ţară, cu atât mai mult cu cât se punea problema unei echipe de medici, ca să fie operată această recidivă şi am hotărât să plec din ţară", a povestit Nicoleta Angelo. A ales o clinică privată din Istanbul.

"Ei vin aici ca să aibă un tratament complex, ca să nu trebuiască să meargă de la un medic la altul ca să îşi resolve absolute toate problemele medicale, să nu trebuiască să se ducă de la un spital la altul", a spus managerul unei clinici private din Turcia, Inge Aivas.

"Nu te mai împiedici de birocraţia aceea care există la noi, nu mai trebuie să stai la niciun fel de coadă, sunt extremi de profesionişti în tot ceea ce fac. Să nu mai spun de aparatură, care este de ultimă generaţie", a mai spus Nicoleta Angelo. De sistemul medical din ţara noastră femeia se declară dezamăgită.

Însă, pentru a ajunge să lupţi cu boala peste hotare, ai nevoie de foarte mulţi bani, bani pe care nu oricine îi are. Doamna Claudia, o pacientă din Bucureşti, a făcut eforturi supraomeneşti ca să-şi permită tratamentul care i-a salvat viaţa. Pentru că în 2011 a descoperit că suferă de o formă rară de cancer, a fost nevoită să vândă cele două apartamente cumpărate fiicelor sale, pentru a se trata. Şi ea, tot înafara ţării.

"De la o banală radiografie pulmonară, am ajuns la diagnosticul ucigător de metastază, metastază…, deci tot abdomenul, plus plămân, plus trahee", a spus pacienta. Neputincioşi în faţa bolii, chiar medicii români au sfătuit-o să plece din ţară.

Şi le-a urmat sfatul. A ajuns la Istanbul şi, de câţiva ani, vine aici periodic, pentru şedinţe de chimioterapie. Pe faţa ei se citeşte acum bucuria. Este la un pas de vindecare. Dar, în acelaşi timp este mâhnită din cauză că nu s-a putut trata acasă.

În ţara noastră, anual, se îmbolnăvesc de cancer 78 de mii de oameni, dintre care doar un sfert supravieţuiesc. Peste hotare ajung numai câteva mii de români, din cauza tratamentului costisitor.