Cancerul de colon nu dă niciun simptom în faza incipientă. Cum pot fi prevenite 98% din cazuri
In functie de localizare, cancerul de colon poate sa evolueze mult timp fara niciun semn. Uneori boala este descoperita intamplator, pacientul neavand simptome sugestive pentru aceasta boala, ci simptome care se pot intalni in numeroase alte boli sau chiar la persoane sanatoase. Singurul lucru pe care il puteti face ca preventie sunt investigatiile, mai exact o colonoscopie.
La nivel mondial, 15% din cazurile de cancere sunt colorectale. In Romania, in ultimii 20 de ani, s-a dublat incidenta lor.
"Doar 5% maximum 10% ar avea un un determinism genetic dintre cancere colorectale, restul, adica majoritatea apar sub influenta factorilor de mediu", sustine conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurg.
Boala este depistata atat la varste inaintate, cat si la varste mici. "Am operat cancer de colon la varste foarte fragede, am operat cancer de colon la vegetarieni", spune dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologica.
Fibrele vegetale nu te protejeaza
Ultimele studii, unanim acceptate international, au spulberat informatiile stiute pana acum despre acest tip de cancer. Se credea, spre exemplu, ca fibrele provenite din cereale, legume, fructe protejeaza.
"Nu e deloc asa, din contra, pot sa produca cancer de colon. Fibrele vegetale sunt degradate de catre bacterii. In urma degradarii rezulta alcooli cu potential toxic pentru celulele din mucoasa intestinala, locul unde e generat cancerul", sustine dr. Gabriel Mitulescu.
Polipii, factor de risc important
Preventia in acest tip de cancer consta in primul rind in depistarea polipilor, tumori benigne, care apar frecvent in colon si care se pot inlatura in timpul unei colonoscopii. Riscul de a dezvolta cancer este eliminat, astfel. 98% dintre bolile maligne ale colonului apar pe aceste formatiuni.
Colonoscopia este si singura metoda prin care se pot descoperi leziuni canceroase mici, perfect curabile.
"Probabil e foarte greu ca omul sa fie constient sa isi faca colonoscopia. Acea pregatire a colonului presupune o zi sau doua in care omul nu isi mai vede de treburile lui curente", completeaza dr. Mitulescu. sursa: BZI.ro