MENIU

Cancerul de col uterin, primele simptome care apar. Ce ar trebui să știe orice femeie. Sfatul ginecologului

Cancerul de col uterin, cauze și simptome. Cum poate fi prevenită această boală cu care foarte multe femei din România se confruntă, dar și cum se tratează virusul, odată descoperit. Sfaturile ginecologului.

Cancerul de col uterin

Țara noastră este pe locul întâi în Europa la numărul de cazuri de cancer de col uterin. Mai mult de jumătate din populație are prezent acest virus în organism. Iată ce spune doctorul Cristina Buzgar, specialist obstetrică-ginecologie, pe contul său de Youtube.

Cancerul de col uterin este o boală care apare în urma infectării cu virusul Human Papilloma Virus (HPV). În prezent există aproximativ 100 de tulpini de HPV, însă nu toate sunt periculoase. În jur de 18 dintre el au risc mai crescut de a dezvolta cancer, conform doctorului.

Sunt considerate "super alimente pentru sănătate". Întăresc inima și luptă împotriva inflamațiilor din organism

Cine nu are prezent acest virus în organism nu poate face cancer, însă nu toate femeile care au virusul HPV vor dezvolta cancer. De precizat este faptul că infecția cu HPV este asimptomatică, simptomele fiind prezente când deja a apărut boala.

Așadar, o analiză care să identifice prezența acestui virus în organism ne poate spune dacă prezentăm risc de a dezvolta cancer.

Cum se transmite HPV

Virusul HPV se transmite pe cale sexuală. Medicul susține că HPV poate fi contactat inclusiv în cazul contactelor sexuale protejate de prezervativ. Prezența virusului se poate manisfesta prin rană pe col, cancer de col, fie prin negi sau veruci genitale.

"Prezervativul mai limitează, dar nu anulează riscul. (contaminării cu virusul HPV) . Dacă virusul este în cantitate mare, el poate pătrunde prin ochiurile de latex de la prezervativ și poate infecta femeia. Dar, dacă virusul este în cantitate mică, uneori prezervativul mai poate atenua sau proteja de o parte din cantitatea de virus", susține ginecologul.

Fructul care poate distruge 12 tipuri de cancer. Cu ce ingredient din bucătărie trebuie combinat pentru a obține rețeta perfectă

Virusul HPV este transmis de bărbat, care a colectat de la mai multe femei cu care a avut relații sexuale, mai multe tipuri de tulpini, pe care le poate transmite viitoarei partenere, conform specialistului în obstetrică- ginecologie.

"Cu cât bărbatul a avut mai multe partenere, cu atât bărbatul are mai multe șanse să aibă acest virus, și cu atât viitoarea lui parteneră are șanse mai mari să colecteze toate tulpinile cu care a venit acest bărbat la pachet, având un număr de partenere în istoric", a precizat medicul.

Medicul Cristina Buzgar a explicat cum se contactează virusul HPV.

"Virusul HPV poate fi contactat prin orice tip de contact sexual, din mediu lichid în mediu lichid, prin secrețiile corporale în contact, fără oxigen. Din lichid spermatic, către secreția colului uterin. (...) Și atingerea pielii, pentru că există forme de HPV care dau negi sau veruci sau condiloame genitale", conform sursei.

"Planta care salvează viața". Se crede că oprește evoluția celulelor canceroase

Negii și verucii apar ca urmare a infectării cu o anumită tulpină a virusului HPV. De aceea prezența acestora ar trebui să ridice un semn de întrebare și efectuarea testului HPV, pentru a identifica dacă există în organism și tulpini periculoase ale virusului.

Când se recomandă să facem testul HPV?

Conform sursei, testul HPV trebuie făcut la sugestia medicului, dacă există sângerări la contactul sexual sau dacă există o rană pe col, care nu trece cu tratamentele obișnuite. Sau dacă știți că ați avut un partener cu suspiciune de HPV sau care are verugi sau negi.

Bărbații care au virusul HPV nu pot dezvolta acest tip de cancer deoarece ei nu au col uterin, însă transmit boala de la o femeie la alta. Dar, există alte forme de cancer pe care le pot face și ei.

"Există cancer de penis, cancer de anus, cancer în zona oro-faringiană, în funcție de unde a ajuns virusul. Adică și bărbații pot lua HPV, care să-i afecteze la un moment dat. Trebuie să fie anumite tulpini și o imunitate foarte scăzută, să fie fumători sau anumite predispoziții", susține aceeași sursă.

Topul alimentelor care întârzie îmbătrânirea. Ce alte beneficii au și de ce este necesar să le introduci în alimentația ta

Forma de prevenție a contactării virusului HPV constă în limitarea numărului de parteneri și folosirea prezervativului, care ar putea reduce din șansele infectării cu virusul, dar nu în proporție de 100%.

Medicul spune că o imunitate foarte bună și un col sănătos, care nu prezintă infecții, scad șansele de a contacta virusul. Din fericire nu toate femeile care au contact cu un partener infectat vor contacta virusul. Și nu toate dintre cele care au deja virusul vor face cancer. Acest lucru depinde de anumiți factori. În cazul femeilor tinere, care au imunitatea mai crescută, acest virus poate să rămână în stratul superficial și odată cu menstruația poate fi eliminat, conform ginecologului.

Totodată, medicul mai spune că un contact sexual care are loc în timpul menstruației crește șansele de a lua orice boală ginecologică precum HIV, hepatita B, hepatita C, sifilis, gonoree și HPV. Recomandarea specialistului este de a evita contactele sexuale în timpul menstruației.

Tratamentul HPV

În cazul pacientelor care au virusul HPV tratamentul constă în administrarea de medicamente antivirale, unele derivate din plante care pot ucide virusul, dar și anumite substanțe cicatrizante, care pot fi aplicate la nivel de col uterin. De asemenea, și suplimente care cresc imunitate. Conform specialistului, virusul poate să dispară dacă este aplicat un tratament corespunzător, însă, depinde și de imunitatea femeii.

Cea mai puternică sursă de colagen. Reduce ridurile și te poate scăpa de durerile de articulații

Ginecologul spune că, o metodă de prevenție este vaccinarea.

"În mod normal vaccinul poate fi făcut între 9 și 26 de ani. Ideal ar fi să fie făcut cu 2-3 ani înainte de debutul vieții sexuale, ca fetița care a fost vaccinată să aibă timp să dezvolte anticorpi până la momentul când se poate întâlni cu virusul."

Însă, vaccinul poate să fie făcut la orice vârstă, dar eficiența este mai mare dacă acesta este făcut în tinerețe, susține medicul.

"Oricând este binevenit vaccinul pentru virusul HPV. Consider că toate femeile ar trebui să se vaccineze, și mai nou și bărbații", a conchis medicul specialist în obstretică-ginecologie Cristina Buzgar.

 

sursa: Dr Cristina Buzgar

Mai multe articole despre:
cancer de col sanatate doctor col uterin cancer