MENIU

Câmpeanu, despre desființarea UEFISCDI: Problema e la Parlament. Vom avea un punct de vedere rapid

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat, pentru HotNews.ro, că a aflat, luni, că pe ordinea de zi la Senat este proiectul de lege care desființează UEFISCDI - instituția care distribuie către universități și institute banii de cercetare - asigurând că Ministerul Educației lucrează la un punct de vedere, care "va fi consolidat, în interesul cercetării și susținut ca atare". Câmpeanu a afirmat, totodată, că "problema este la Parlament", nefiind inițiativa Ministerului Educației de a desființa UEFISCDI.

Ministrul Educației a afirmat că i-a cerut secretarului de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru, să îi spună ce se întâmplă dacă senatorii votează desființarea instituției.
"Mi s-a răspuns că se revine automat la cele trei instituții, care gestionau banii înainte de 2010. Am zis: nu cred că este cea mai bună posibilitate, dați-mi altă ofertă. Ce se poate? O Hotărâre de Guvern care să reglementeze cel puțin două instituții. Am cerut să se fundamenteze această propunere", a declarat Câmpeanu.

Întrebat când va prezenta proiectul de Hotărâre de Guvern, ministrul Educației a spus:

"Cred că suntem obligați să avem un punct de vedere rapid, săptămâna asta sau viitoare. Dacă el va fi materializat în Hotărâre de Gvern sau nu este de văzut. Amintesc că nu este inițiativa Ministerului Educației [proiectul de lege care prevede desființarea UEFISCDI - n.red.], ci a Parlamentului".

Pe de altă parte, Câmpeanu a declarat că "poate din analiză va reieși că e mai bine așa", cu instituția în formă actuală.

"O să am o discuție foarta clară cu UEFISCDI. Sunt convins că UEFISCDI, unde sunt într-adevăr profesioniști, nu dorește altceva decât binele cercetării. Problema este la Parlament. Noi nu putem să influențăm activitatea Parlamentului, dar punctul de vedere al Ministerului Educației va fi consolidat, în interesul cercetării și susținut ca atare. La asta lucrăm", a mai spus Sorin Câmpeanu.

Mai multe pe HotNews.ro.