MENIU

Campanie electorală plină de evenimente. Aproape 1.300 au fost înregistrate la poliție

Campanie cu multe dispute terminate la poliție, în 2024. Foto/Inquam

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din acest an a fost presărată cu destule evenimente care au fost raportate la poliție.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a afirmat că de la începutul campaniei electorale au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale, iar cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale – 375 şi posibile fapte de corupere a alegătorilor – 156 de sesizări.

Monica Dajbog a declarat, sâmbătă, că la ora 7.00 s-a încheiat campania electorală şi că sunt interzise acţiunile de promovare electorală, precum lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip. Ea a precizat că persoanele care continuă acţiunile de campanie electorală pot fi sancţionate cu amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.
 
Purtătorul de cuvânt al MAI a afirmat că această campanie electorală pentru cele două tipuri de scrutin s-a desfăşurat fără incidente grave. 
 
”De la debutul campaniei electorale au fost semnalate 1.250 de incidente sau fapte ilegale în context electoral, în medie aproximativ 43 evenimente/zi, faţă de 46 evenimente/zi la alegerile anterioare.
Comparativ cu numărul evenimentelor sesizate pe timpul campaniilor electorale pentru alegerile similare anterioare – locale din anul 2020 şi europarlamentare din anul 2019, se constată scăderea acestora cu 5,5%.
Din totalul de 1.250 de incidente semnalate 71 sunt în curs de verificare şi 158 nu s-au confirmat.
160 de sesizări nu au fost de competenţa MAI aşa că au fost transmise pentru competentă soluţionare altor autorităţi: 130 către Autoritatea Electorală Permanentă, 24 către Biroul Electoral Central şi 6 către Birourile Electorale Judeţene”, a declarat Monica Dajbog.
Ea a precizat că cele mai frecvente sesizări au vizat distrugerea sau deteriorarea materialelor electorale – 375 de sesizări, posibile fapte de corupere a alegătorilor – 156 de sesizări şi afişarea mijloacelor de promovare electorală în alte locuri decât cele permise potrivit prevederilor legale – 140 de sesizări.
Astfel, efectivele MAI au aplicat 453 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 257 de amenzi în valoare de peste 187 de mii şi 195 de avertismente. Totodată, s-au întocmit 412 dosare penale cu privire la posibile infracţiuni.
”În timpul campaniei electorale, efectivele MAI au asigurat măsurile pentru desfăşurarea în siguranţă a 1.115 manifestări electorale în 458 de localităţi din 39 de judeţe şi municipiul Bucureşti, fără a fi înregistrate evenimente deosebite.
Cele mai multe manifestări au fost organizate în judeţele Ilfov (342), Dolj (174), Giurgiu (111), Bihor (69), Sibiu (68) şi s-au desfăşurat, în principal, sub formă de întâlniri cu alegătorii – 306 sau marş – 293”, a mai transmis Monica Dajbog. 
Purtătorul de cuvânt al MAI a declarat că efectivele MAI asigură protecţia pe timpul transportului buletinelor de vot şi a celorlalte materiale electorale de la locurile de depozitare către secţiile de votare.
”Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de vot, împreună cu membrii acestora, trebuie să fie prezenţi la sediile secţiilor de votare, astăzi la ora 18,00, pentru a dispune măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de votare. Totodată, preşedinţii secţiilor de votare vor dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot.
Începând de la acel moment, structurile Ministerului Afacerilor Interne vor asigura măsurile de protecţie la cele 18.955 de secţii de votare, urmând ca mâine dimineaţă, la ora 6, aceste locaţii să fie predate preşedinţilor birourilor electorale, cu sigiliile intacte”, a mai declarat Monica Dajbog.
Ea a precizat că în misiunile de sâmbătă sunt implicate peste 33.800 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne.
De asemenea, în ziua alegerilor, aproximativ 42.800 de angajaţi MAI vor fi mobilizaţi, la nivelul întregii ţări pentru a menţine ordinea şi siguranţa publică şi pentru a asigura măsurile de protecţie a secţiilor de vot. Totodată, vor fi pregătite echipe pentru intervenţia rapidă şi cercetarea incidentelor electorale.
”Suplimentar, vor fi instituite dispozitive de ordine publică pentru prevenirea unor evenimente negative pe fondul aglomerărilor de persoane. De asemenea, la nivel naţional se va organiza o acţiune pentru verificarea modului de realizare a transportului de persoane în care vor fi implicaţi peste 1.600 de poliţişti cu aproximativ 850 de mijloace tehnice, beneficiind inclusiv de sprijinul aerian al aeronavelor IGAv”, a menţionat Monica Dajbog.
Ea a reamintit că pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc duminică să voteze, dar nu au documente de identitate valabile, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor şi serviciile judeţene vor avea program de lucru cu publicul atât astăzi, cât şi mâine.
Sâmbătă, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor are program cu publicul până la ora 16, iar duminică, până la ora 22.