MENIU

CALENDARUL moțiunii de cenzură împotriva lui Florin Cîțu - CÂTE zile mai rămâne la Palatul Victoria

CALENDARUL moțiunii de cenzură împotriva lui Cîțu

Parlamentarii sunt convocați sâmbătă pentru calendarul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, depusă de USR-PLUS și AUR. Nu este prima „strigare” pentru că, mai întâi, aleșii au fost chemați vineri, înainte de miezul nopții, în Casa Poporului. Dar, din cauza nerespectării regulamentului și a absenței mai multor parlamentari, ședința a fost amânată.

Ședința a fost amânată pentru că nu a existat cvorum în birourile permanente și de aceea a fost reconvocată ședința birourilor reunite sâmbătă, de la ora 11.00. Informația a fost anunțată, vineri seară, la Realitatea PLUS, de deputatul AUR Antonio Andrușceac. Acesta a declarat că parlamentarii AUR au fost prezenți, și cei de la USR-PLUS, dar au lipsit mulți aleși de la PSD, PNL și UDMR.

Un alt motiv a fost întrunirea neregulamentară la Senat, pentru că Anca Dragu, de la USR-PLUS, președintele Senatului, și-a delegat atributiile Alinei Gorghiu, pentru că lipsește din țară.   

Parlamentarii din Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului stabilesc sâmbătă CALENDARUL dezbaterii moțiunii de cenzură. Participă parlamentari de la toate partidele. 

CÂT mai stă Florin Cîțu la Guvern - Care sunt PAȘII pentru dezbaterea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, până la votul final. Potrivit regulamentului, în cel mult 5 zile de când se depune, adică de vineri, moțiunea trebuie prezentată în ședință comună în Parlament, când vor fi și luări de cuvânt din partea Guvernului Apoi, în cel mult 3 zile va urma o nouă ședință comună a celor două Camere în care moțiunea este dezbătută și supusă la vot. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de 234 de voturi. Guvernul este demis dacă moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Urmează apoi consultările politice cu toate partidele parlamentare la Cotroceni pentru desemnarea unui viitor premier. Daca moțiunea de cenzura este respinsa, Florin Cîțu trebuie să se vină în Parlament în cel mult 45 de zile pentru a obține un nou vot de încredere.

Guvernul Cîțu a ajuns să se confrunte cu a doua moțiune de cenzură, semnată de această dată chiar de partenerii de coaliție, la numai 8 luni de mandat. Prima moțiune de cenzură, inițiată de PSD, a căzut în Parlament, chiar la sfârșitul primei sesiuni, în 29 iunie, cu 201 voturi „pentru” și un vot „împotrivă”.  Ultimele neînțelegeri au pornit de la cele 50 de miliarde de lei pentru comunitățile locale, neînțelegeri influențate covârșitor și de cursa pentru șefia PNL.

CRIZA politică din România a culminat cu depunerea moțiunii, la două zile de la demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, din cauza programului de investiții „Anghel Saligny”. Programul de investiții a fost aprobat în final în guvern, fără miniștrii USR-PLUS.

Dacian Cioloș și Dan Barna au declarat după depunerea moțiunii de cenzură că Florin Cîțu nu mai are sprijnul politic al USR-PLUS. 

USR-PLUS și AUR susțin în moțiunea, cu titlul „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”, că guvernul condus de Florin Cîţu nu mai are în acest moment „legitimitate morală”.

Acuzațiile USR-PLUS și AUR pentru Florin Cîțu din moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!” - DOCUMENT

TEXTUL INTEGRAL al moțiunii de cenzură USR-PLUS și AUR poate fi citit și AICI