MENIU

Calendarul învestirii noului Guvern: Când ar putea fi dat votul

Calendarul învestirii noului Guvern: Când ar putea fi dat votul

Noul Guvern ar putea fi învestit în funcție până la finalul acestui an. Președintele Klaus Iohannis a anunțat deja că, în următoarele zile va chema partidele la consultări pentru desemnarea unui premier. Se conturează deja o coaliție a partidelor de centru dreapta, relatează ÎRealitatea PLUS.

În această săptămână, Biroul Electoral Central (BEC) ar trebui să finalizeze numărătoarea voturilor de la alegerile generale. Ulterior, să trimită raportările la Curtea Constituțională a României, iar aceasta să se pronunțe în intervalul 14-15 decembrie în ceea ce privește validarea acestor mandate. 

Pasul următor îi aparține șefului statului, care va trebui să cheme partidele parlamentare la consultări la Palatul Cotroceni. 

Dacă ar fi să întocmim un calendar, cel mai probabil acest lucru se va întâmpla în intervalul 15-20 decembrie. De altfel, 20 decembrie este și ultima zi de mandat a actualului Legislativ. 

După această dată, Guvernul nu va mai avea toate prerogativele, respectiv nu va mai putea da ordonanțe de urgență.

Pe 21 decembrie, președintele Iohannis ar trebui sa convoace parlamentul. Ulterior, românii vor sărbătorii Crăciunul, vor avea mai multe zile libere de pe 25 până pe 27 decembrie. Ne-am putea aștepta, astfel, ca în intervalul 28-30 decembrie ca în Parlament să aibă loc toate audierile pentru viitorul guvern, însă în ceea ce privește data de învestire a viitorului Executiv, lucrurile sunt puțin mai dificile, și asta pentru că un vot al învestirii ar putea avea loc pe data de 31 decembrie, înainted e Revelion, sau pe data de 4 ianuarie dacă viitorii parlamentari vor reuși să se mobilizeze și să vină la muncă imediat după Sărbători.