Calendar Creștin Ortodox 15 mai. Ce sfinți sărbătorim astăzi
Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, pomenit în calendarul creștin ortodox la 15 mai, este considerat întemeietorul monahismului chinovial. Sfântul Pahomie a adunat într-o singură obște mai mulți monahi, rânduind pentru toți un regulament de viață în comun.
S-a născut în Tebaida de Sus, Egipt. A fost soldat, ulterior, s-a botezat și a plecat în pustia egipteană.
Fiind înconjurat de monahi care voiau să i se facă ucenici, Sfântul Pahomie a înființat o mănăstire cu viață de obște, în care întreaga activitate se desfășura după un regulament strict, o "pravilă" obligatorie pentru toți. Au luat ființă astfel mai multe mănăstiri, numărul fraților pe care îi avea sub ascultare marele duhovnic ajungând la șapte mii, afară de cei care petreceau în mănăstirea lui, în număr de o mie patru sute.
În această zi este pomenit în Biserica Ortodoxă și Sfântul Ierarh Ahile, care a fost episcopul Larisei (Grecia) în timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare (306-337). Sfântul Ahile a participat la Sinodul I Ecumenic din Niceea, fiind printre ierarhii care l-au anatematizat pe ereticul Arie (teolog și preot din Alexandria care a susținut erezia ariană, negând dumnezeirea Fiului)
Ca păstor al Larisei a dărâmat multe temple păgâne și a ridicat multe biserici, Sfântul Ahile a fost făcător de minuni.
Astăzi este pomenit și Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei.
Sfântul Iacob de la Putna a intrat în viața monahală de la 12 ani, a ajuns egumen al Mănăstirii Putna, episcop de Rădăuți, mitropolit al Moldovei (1750-1760).
Rugăciunile și activitățile sale au fost îndreptate în primul rând spre binele familiei, creșterea și educația copiilor și ajutorarea săracilor și a celor în nevoi. Este al doilea mare ctitor al Mănăstirii Putna și ctitor la mai multe biserici și mănăstiri.
A tipărit primul Abecedar din Moldova (1755), s-a îngrijit de înființarea spitalului Sfântul Spiridon din Iași (1757) și a primei școli rurale din Moldova, în satul Putna (1759).
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 6-7 iunie 2016, a hotărât canonizarea Sfântului Iacob Putneanul, cu ziua de prăznuire la 15 mai.