MENIU

Căldură SUFOCANTĂ la Cercul Polar arctic: Temperatură-record de 48 de grade în prima zi de vară

Căldură SUFOCANTĂ la Cercul Polar arctic: Temperatură-record în prima zi de vară

Sunt temperaturi alarmante la Cercul Polar arctic! În prima zi de vară s-au înregistrat 48 de grade Celsius, la sol, relatează Realitatea PLUS. 

Evenimentul s-a produs exact la solstițiul de vară, pe 20 iunie, cea mai lungă zi a anului), când doi sateliți ai Uniunii Europene au înregistrat o temperatură-record de 48 de grade Celsius, la sol, în Cercul Polar arctic (de nord). Nu este însă prima temperatură-record. Anul trecut, în aceeași zi a solstițiului de vară, în aceeași zonă, temperaturile au trecut de 37 grade Celsius pentru prima dată de când se fac înregistrări termice. Este cea maai mare valoare înregistrată din 1936. Aceeași regiune a înregistrat 38 de grade Celsius în 20 iunie 2020. 

Sursă Foto: Thebarentsobserver.com

Potrivit specialiștilor de la Live Science, temperatura ridicată la solstițiul de vară din acest an a fost detectată în Siberia, potrivit Realitatea PLUS.

Aceștia explică faptul că, în aer, temperatura resimțită a fost în jurul valorii de 30 de grade Celsius.

Experții avertizează că temperaturile ridicate pot grăbi procesul de topire a stratului de gheață din regiune. Impactul, spun ei, ar fi în special asupra reintrării gazelor cu efect de seră în atmosfera Pământului.