8 milioane de români, înscriși în Dosarul Electronic de Sănătate. Cum ai acces la dosar fără card
Dosarul Electronic de Sănătate este funcțional, peste 8 milioane de români fiind deja înscriși în sistem. Asta este vestea bună, vestea mai puțin bună fiind că au apărut deja întârzieri în implementarea sistemului din cauza faptului că spitalele din România, dar și medicii de familie au soft-uri proprii de raportare la CNAS, care trebuie adaptate la sistemul electronic unitar.
Dosarul Electronic de Sănătate a fost finalizat și este funcțional încă din aprilie 2014, iar la începutul lunii decembrie rapoartele extrase din sistem arată că peste 8 milioane de români au un dosar medical, 10.092 de medici de familie și 295 de spitale s-au conectat la sistem și au transmis informații medicale despre pacienți.
Dosarul Electronic de Sănătate reprezintă o colecție de informații medicale ale pacientului, consolidate la nivel național, colectate de la toți furnizorii de servicii medicale cu care acesta a intrat în contact. Datele sunt oganizate pe criteriul relevanței medicale.
În luna noiembrie 2016, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a legiferat obligativitatea folosirii dosarului electronic de sănătate. Dosarul Electronic de Sănătate (DES) va asigura în primul rând interconectarea cu platformele informatice existente la nivelul CNAS, dar și interoperabilitatea cu alte platforme eHealth disponibile la nivelul UE.
CNAS a pus la dispoziție medicilor de familie, în regim gratuit, un program software testat pentru accesarea dosarului, însă o parte dintre aceștia au preferat să cumpere de la diverse firme produse soft care acum necesită timp și consultanță tehnică pentru conectarea la Casă.
Și în spitale, existența de programe software produse de diverse firme a determinat creșterea timpului de integrare cu DES, potrivit UTI, compania care a implementat acest sistem.
Dosarul Electronic de Sănătate este organizat pe 5 secțiuni: sumar pentru situații de urgență - conține date medicale esențiale pentru medici, istoricul medical complet al pacientului, antecedente medicale declarate de pacient, documente medicale arhivate în ordine cronologică și datele personale securizate, la care are acces doar pacientul, potrivit Profit.ro.
Sistemul este securizat, iar datele personale și cele medicale pot fi vizualizate doar de către pacient. Un medic poate accesa informațiile medicale doar dacă are permisiunea pacientului, a tutorelui sau a unei rude apropiate a acestuia (în caz de incapacitate).
Principalul avantaj al DES îl reprezintă, spun reprezentanții UTI, accesibilitatea imediată a unui istoric și a unor date despre o persoană care trebuie tratată în regim de urgență. Practic, sistemul avertizează medicul dacă persoana pe care o investighează este alergică, are boli transmisibile prin sânge sau boli cronice.
Cum ai acces la Dosarul Electronic de Sănătate fără card
Informatiile medicale ale pacientilor sunt disponibile in Dosarul electronic de sanatate (DES), iar pentru a-l accesa, acestia au doua variante la dispozitie, potrivit unui act normativ publicat in Monitorul Oficial încă din 2015.
Hotararea Guvernului nr. 34/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 65 din 26 ianuarie 2015 si se aplica de la aceeasi data.
Dosarul electronic de sanatate (DES) contine informatiile medicale ale fiecarui pacient, acestea fiind adunate de la toti furnizorii de servicii medicale cu care asiguratul a avut contact.
"Dosarul electronic de sanatate contine date si informatii clinice, biologice, diagnostice si terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vietii pacientilor, acestia fiind si proprietarii de drept ale acestor informatii/date", este precizat in actul normativ.
Pacientii au la dispozitie, conform HG nr. 34/2015, doua modalitati de a accesa DES:
- prin intermediul unei matrice de securitate si a parolei de acces;
- prin intermediul cardului national de sanatate si a codului PIN asociat acestuia, precum si prin intermediul parolei de acces.
"Matricea de securitate se elibereaza la solicitarea pacientilor de catre medici in baza actului de identitate al acestora. Parola de acces este personalizata de fiecare pacient, este strict confidentiala, fiind un element de securitate cunoscut numai de pacient, si se utilizeaza in cadrul DES atat pentru cardul national de asigurari de sanatate, cat si pentru matricea de securitate", prevede actul normativ citat.