Realitatea.net
MENIU

Burduja, despre proiectul Neptun Deep: ”Ne vom dubla producția de gaz. Este o investiţie de 4 miliarde de euro, cea mai importantă investiţie din sectorul energetic”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a declarat joi, despre proiectul Neptun Deep, că timp de 12 ani de zile ne vom dubla producţia de gaz, fiind o investiţie de 4 miliarde de euro, cea mai importantă investiţie din sectorul energetic. 

”Estimarea conservatoare pentru rezervele din Neptun Deep, dar e o estimare pe deplin confirmată, este de minimum o sută de miliarde de normal metricubi. România produce, anual 8, 9, 10 miliarde de normal metricubi, cam cât producem, atât consumăm. Deci, pe estimarea conservatoare, timp de 12 ani de zile ne vom dubla producţia. Dacă rezervele vor fi mai mari, cu atât mai bine”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre cantitatea de gaz care va fi extrasă din Marea Neagră, prin proiectul Neptun Deep.

Burduja a arătat că asta înseamnă 20 de miliarde de euro, cel puţin, intraţi în buzunarele românilor, în bugetul de stat.

”Este o investiţie de 4 miliarde de euro, e cea mai importantă investiţie din sectorul energetic, 50% OMV Petrom 50% Romgaz. Estimăm că în următorii ani consumul de gaz va creşte cu 25-30% poate puţin mai mult, pe de o parte pentru că vizăm să ducem acest gaz românesc în casele românilor şi există programe de extindere a reţelei de distribuţie prin Anghel Saligny, sau prin alte instrumente (..) şi pe de altă parte pentru că avem în lucru proiecte mari de producţie de energie electrică, termocentrale pe gaz”, a precizat Burduja, arătând că cel mai bun exemplu este la Mintia, cu o capacitate foarte mare, care va fi cea mai mare centrală pe gaz din Uniunea Europeană, cu 1.750 MW.

”Noi trebuie să dăm valoarea adăugată a acestui gaz, o utilizare este să-l transformăm în energie electrică şi foarte bine, vinzi energie electrică inclusiv vecinilor, să depindă ei de noi, nu noi de ei, dar poţi să revitalizezi industria îngrăşămintelor chimice şi, aşa cum se ştie Romgaz analizează preluarea Azomures, unde poţi să faci fabrici de medicamente, poţi să faci noi fabrici de ceramică sau alte ramuri unde gazul este important ca materie primă”, a completat Burduja.